Nii riigikogu rahandus- kui ka põhiseaduskomisjon ei nõustunud õiguskantsler Indrek Tederi väitega, nagu oleks käibemaksumäära tõstmine olnud põhiseadusvastane.

„Arutasime võimalikke stsenaariume ja mulle näib, et komisjoni valdav enamus on seda meelt, et kõige halvem oleks otsuse tagasipööramine,” ütles rahanduskomisjoni esimees reformierakondlane Taavi Rõivas. Rõivas selgitas, et kui õiguskantsleri seisukoht peale jääks ja see säte, mis käibemaksumäära muutis, nüüd tühistataks, tekitaks see omakorda kahjunõudeid ja üleüldist segadust.

Parlamendi põhiseaduskomisjon jäi samuti kindlaks, et õiguskantsleri põhiseadusvastasuse-süüdistustel pole alust. „Riik on majanduskriisis. See oli põhjus, mille pärast oli parlament sunnitud niimoodi kiiresti ka selle käibemaksuseaduse kehtestama. Normaaloludes peab kindlasti etteteadmisaeg olema hoopis pikem. Kas või mitu kuud, nagu õiguskantsler ütleb,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees reformierakondlane Väino Linde.

Juristid: Eestis pole sõda lahti

Eesti juristide liit asus eile aga õiguskantsleri poolele ja teatas, et Eestis ei ole erakorralist seisukorda ega sõda, mille korral lubab põhiseadus riigi julgeoleku ja avaliku korra huvides piirata isikute õigusi ja vabadusi ning panna neile kohustusi.

„Vaatamata raskele eelarveseisule ei ole Eestis välja kuulutatud ei erakorralist ega sõjaseisukorda, mistõttu ei ole kuidagi õigustatud põhiseaduslike väärtuste eiramine,” kirjutavad juristid. „Põhiseaduse eiramist ei tohi kunagi põhistada otstarbekusega ja sellised pretsedendid on ohuks põhiseaduslikule korrale,” seisis liidu eile kirjutatud kir­jas. 

Juristide liidu president Priidu Pärna ütles, et nii kiire maksutõusu tekitatud kahju on ka kokku arvutatav. Ta tõi näiteks FIE-d, kes peavad maksuvahest tekkinud kahju oma taskust kinni maksma.

Õiguskantsler Indrek Teder jõudis eelmisel nädalal seisukohale, et juulis toimunud ootamatu käibemaksutõstmine on ebapiisava etteteatamisaja tõttu põhiseadusvastane.

Tuleval esmaspäeval hakkab riigikogu maksumäära tõstmise küsimust taas arutama.