See aga tõotab sattumist vastuollu Jaapani mõjukate tööstusringkondadega.

Võrdluseks: eelmine peaminister, liberaaldemokraatlikku parteid (LDP) esindanud Taro Aso lubas CO2 ja teiste gaaside emissioone sama ajaga vähendada üksnes 8 protsendi võrra, vahendas BBC. Samuti on veidi üle poole aastasaja Jaapanis võimul olnud liberaaldemokraadid läbi kasvanud sidemetest suurte tööstuskonglomeraatidega, kes praeguse kriisi tõttu peavad oma äri – ja ilmselt nüüd ka suhted võimudega – ümber korraldama.

Ambitsioonikas siht saastet nii palju vähendada trumpab üle paljude tööstusriikide samalaadsed pingutused. Samuti kiidab Hatoyama sihti Ühinenud Rahvaste Organisatsioon, mille soovitusel võiks arenenud riigid aastaks 2020 kärpida oma kasvuhoonegaaside emissioone 25–40 protsendi võrra.

"Sellise sihiga võtab Jaapan endale juhtiva rolli, mida on tööstusriigid lubanud kanda võitluses kliimamuutuse vastu," kommenteeris ÜRO kliimamuutuse sekretariaadi juht Yvo de Boer.

Ametnikele päitsed pähe

Kuid see pole veel kõik: Hatoyama juhitud demokraatliku partei üks eesmärk on kärpida riigi ametnikkonda nii koosseisu kui ka mõjuvõimu poolest. Seda protsessi peaks juhtima strateegiaministriks saav Naoto Kan, kellele moodustatakse uus ametkond, rahvusliku strateegia büroo, vahendas Reuters.

"Paljud inimesed – sealhulgas meedias – ei mõista, et praegune võimuvahetus ei tähenda üksnes seda, et nüüd tuleb uus valitsuse koosseis," teatas Kan oma võrgulehe kaudu. "Muudame põhimõtteliselt viisi, kuidas valitsuskabinet, parlament ja bürokraatia riiki valitsevad." Kani arvates on praegu Jaapani kõige suurem probleem töötus ning riigi sotsiaalsüsteemi tuleks parandada (varem on suur osa sellest koormast olnud ettevõtete kanda).

Kuid karta on tagasilööke. "Ta on seni bürokraatidega ainult võidelnud," ütles Reutersile poliitikakommentaator Minoru Morita. "Tekib oht, et bürokraadid lihtsalt lõpetavad töötamise, kuna kardavad, et neid rünnatakse. Nii ei liiguks midagi edasi."

Valijad saatsid osa parlamenti pensionile

Peaaegu pooled seekord demokraatliku partei (DP) ridadest Jaapani parlamendi alamkotta valitud on ametis esimest korda. Kuid pensionile tõrjusid nad hulga eakaid liberaaldemokraate – alamkoja eelmises koosseisus oli LDP-l 296 kohta, kuid neist jäi pärast augustis toimunud valimisi alles 119, kirjutas Economist. Kaks suuremat erakonda vahetasid sisuliselt kohad, kuna DP sai nüüd 308 kohta varasema 113 asemel.

Sealjuures on Yukio Hatoyama ise neljandat põlve poliitik ja tema suguvõsa on võrreldud USA Kennedy klanniga. Yukio vanavanaisa Kazuo Hatoyama oli parlamendi esimees, vanaisa Ichirō Hatoyama oli peaminister kaks korda, aastail 1954–1955 ja 1955–1956. Tulevase peaministri isa Iichirō Hatoyama oli välisminister aastatel 1976–1977.

Demokraatlik partei, millel napib valitsemiskogemust, klopsiti kokku veidi üle kümne aasta tagasi opositsioonierakondadest, mis olid ilmavaatelt võrdlemisi erinevad – hulka jäi nii liberaaldemokraatlikust parteist lahkunud poliitikuid, sotsialiste kui ka konservatiivseid jõude.