Almunia sõnul tuleb Lätil lubadusi täita „oma kasu pärast, et saada rahvusvahelistelt laenuandjatelt laenu,“ vahendas lätikeelne Delfi.
"Kui rääkida ausalt, siis ma ei näe alternatiive," kinnitas Almunia. "Kas tõesti oleks devalveerimine parem?"
Almunia lisas, et Läti majandusel peaks hakkama paremini minema siis, kui poliitikud langetavad õigeid otsuseid ning majanduslik olukord Euroopas ja naaberriikides paraneb.

Läti võib euroga liituda 2014. aastal
Almunia märkis, et kui Läti suudab kõiki vajalikke tingimusi täita, võib euroga ühinemine tulla kõne alla mitte varem kui 2014. aastal.
"2014. aasta on realistlik aeg," märkis Almunia.
Almunia nõudis Lätilt varemlubatud eelarvekärbete teostamist, lisades muuhulgas, et riigil tuleb kärpida kulusid ja suurendada tulusid, vahendas portal Zinas.nra.lv
"Lätile on nõuete täitmiseks olulised strukturaalne terviklikkus ja otsustav jätkusuutlik tegutsemine," kinnitas volinik. "Seetõttu on enne 2010. aasta eelarve vastuvõtmist oluline rahvusliku konsensuse taastamine."

Läti peab tegema rohkem reforme
Almunia lisas, et Läti järgmise aasta eelarvedefitsiit ei tohiks olla üle 8,5 protsendi SKP-st. Ta kutsus Läti valitsust tegema rohkem reforme, olgu need nii valulikud kui tahes, kuna vastasel juhul ei laenata Lätile raha.
Volinik rõhutas, et Läti peaks tõstma käibemaksu ja kehtestama eluruumide maksu ning astmelise üksikisiku tulumaksu.
Läti valitsus otsustas eile, et rahvusvahelise laenu saamiseks kärbitakse eelarve kulutusi 320 miljoni lati (7 miljardit krooni) ulatuses ja tulusid suurendatakse 180 miljoni lati (4 miljardit krooni) ulatuses, mis peaks kokku andma rahvusvaheliste laenuandjate poolt nõutava 500 miljonit latti (11 miljardit krooni).
Lisaks Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) nõuab Euroopa Liidu eesistujariigi Rootsi valitsus Lätilt finantssüsteemi stabiliseerimiseks peaminister Valdis Dombrovskise valitsuse varem lubatud kärpemeetmete rakendamist.
Majanduskriisis Läti taotles eelmisel aastal 7,5 miljardi euro (117 miljardit krooni) suurust rahasüsti. Lisaks Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) on Lätile lubanud abi anda ka Maailmapank, Euroopa Komisjon ja mitmed riigid.