Ehkki Swedbank peab lati devalveerimist vaid üheks võimalikuks stsenaariumiks, on kuuldused devalveerimisest viimastel nädalatel panganduskontserni kodumaal Rootsis üha võimendunud.
Swedbanki riskijuhi Göran Bronneri hinnangul teatel on kontsernil olemas varuplaan, juhul kui latt siiski devalveeritakse. Bronner ei soostunud plaani kommenteerima, kuid tema sõnul on kontsern piisavalt tugev, et devalveerimist üle elada, vahendas Wall Street Journal.
Swedbanki finantsdirektor Erkki Raasuke distantseerus kolleegi sõnadest ja kinnitas Eesti Päevaleht Online’le, et teated lati võimalikust devalveerimisest on üle võimendatud.
Lati devalveerimine mõjutab analüütikute arvates kõige enam tavakodanikke, kuna enamik neile väljastatud laene on rahvusvaluutades, mitte eurodes.
Teisalt pole aga üheselt selge, milline on devalveerimise mõju äriettevõtetele. Swedbank eeldab, et devalveerimine võib Lätis kaasa tuua uue kinnisvarabuumi ning mõjuda riigi ekspordivõimele positiivselt.

Arumäe: lati devalveerimine pole võimatu

SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles Eesti Päevaleht Online’le, et kontserni praeguse stsenaariumi alusel pole Lätis ega Eestis lähiajal devalveerimist ette näha. Samas tõi Arumäe Läti puhul esile teatava ebakindluse devalveerimise osas.
"Ega see (lati devalveerimine – toim.) võimatu pole," ei välistanud Arumäe siiski, et Läti astub otsustava sammu veidi hiljem.
Arumäe sõnul tekitaks devalveerimine majanduses aga suurt ebakindlust.
"Paljud ei julge enam midagi ette võtta," tõi Arumäe näite.
Samas välistas Arumäe, et Eesti kroon devalveeritakse: "Ei usu! Eesti (krooni devalveerimise - toim.) tõenäosus on kordades väiksem kui Lätis."

Barclays: devalveerimine toimub 2010. aasta lõpus

RBC Capital Markets ja Barclays Capital analüütikud oletavad aga, et lati devalveerimine leiab aset järgmise aasta lõpus, vahendas Bloomberg.
"Läti võib devalveerida oma valuuta igal ajal, kui ta ei kärbi just veelgi riigieelarvet," arvas RBC analüütik Nigel Rendell.
Rendell prognoosib, et lati kurss võib lähima kuue kuu jooksul kukkuda 30 protsenti.
Barclays Capital analüütik Koon Chow arvas aga, et latti devalveeritakse kuni 20 protsenti.
"Devalveerimiseks on olemas suur tõenäosus," leidis Chow.

Balti riikide olukord paraneb

Finants- ja majanduskriisi tõttu teenis Swedbank tänavu kolmandas kvartalis Lätis 88 miljonit latti (1,9 miljardit krooni) kahjumit, kogu kontsern sai aga kahjumit 3,34 miljardit Rootsi krooni (5 miljardit Eesti krooni). Kolm kvartalit järjest kahjumit saanud kontserni hinnangul peaks Balti riikide majanduses halvim aeg läbi olema, samuti peaks majanduslik olukord hakkama järgmisel aastal stabiliseeruma.
Swedbank kinnitas, et 2009. aasta on kontserni jaoks olnud kõige problemaatilisem aasta. Raasuke tõdes, et Balti riikides on pangandussektor põhjale lähedal, kuid ebakindlus jääb püsima.
Läti poliitikud ei soovi loobuda lati kursi jätkuvast sidumisest euroga, kuid peavad rahvusvaheliste laenuandjate survel tegema valusaid kärpeid, et saada vajalikku laenu. Seniste prognooside järgi peaks Läti SKP vähenema tänavu 18 protsenti. Lisaks Balti riikidele on Swedbank saanud tõsise tagasilöögi ka Ukrainas, kus tuleb pea pooled laenud maha kanda.