Orkla kontserni toiduainetööstuse ja tarbekaupade haru Orkla Brands omandas tänavu teises kvartalis osalusi kokku 900 miljoni Norra krooni ehk juuni lõpu valuutakurssi arvestades pisut enam kui 1,77 miljardi Eesti krooni eest.

Ettevõte tõi oma kvartalitulemuste kommentaaris esile, et olulisemad ostud on küpsisetootja Peterhof Venemaal, jahutoodete ja -segude firma Sonneveld Hollandis ning Kalevi magusavabrik Eestis.

Seda, kui palju firmade või ka turgude lõikes sajaprotsendiliste osaluste omandamiseks kulutati, Orkla ei avalda. „Kahjuks me sellise detailsusastmega infot ei avalikusta,” sõnas Orkla ASA asepresident korporatiivsuhete alal Ole Kristian Lunde vastuseks Eesti Päevalehe küsimusele, milline oli kolme investeeringu jaotus.

Baltikumis tagasiminek

Kolme kvartaliaruandes esile toodud ettevõtte mulluseid käibeid aluseks võttes on suurim ligi 860 miljoni Eesti krooniga Sonneveld Kalevi (438 miljonit) ja Peterhofi (168 miljonit) ees. Kõigi omandatud osaluste mõju Orkla Brandsi kasuminäitajatele on minimaalne, märkis ettevõte.

Tänavu mai alguses avalikustatud Kalevi tehingu maksumuse avalikustamisest on seni hoidunud ka ettevõtte varasem suur-omanik Oliver Kruuda ja ostjat tehingu ajal Eestis esindanud Felix Abba juhid. Kalev Chocolate Factory aktsiad läksid Felix Abba omandusse 27. mail.

Kalevi vabriku omaniku Orkla kontserni tänavuse esimese poolaasta käive oli 60,9 miljardit Eesti  krooni ja maksustamiseelne kasum 3,24 miljardit. Kogu-käibest moodustas toiduaine-tööstuse ehk Orkla Brandsi müügitulu 21,38 miljardit ja maksustamiseelne kasum 2,53 miljardit Eesti krooni.

Orkla Foods Nordic, kellele Eestis kuulus juba enne Kalev Chocolate Factory ostu AS Põltsamaa Felix, teenis selle aasta esimesel kuuel kuul 8,77 miljardi Eesti krooni suuruse käibe juures 931 miljonit krooni tegevuskasumit.