Sarnaselt maailma börsiindeksitega tõusis esmaspäeval ka Tallinna börs lõunaks 0,07 protsendi võrra avamisejärgselt 696,51 punktilt 697,02 punktini, kui Ameerika Ühendriikide president Barack Obama oli teatanud bin Ladeni tapmisest.

„Tegemist on juhusliku kokkusattumisega, sest maailmaturgudel toimuv ei mõjuta otseselt meie nimekirjas olevaid ettevõtteid,“ ütles Tallinna börsi kommunikatsioonijuht Tex Vertmann. „Pärast Jaapani maavärinat liikus meie börsiindeks samuti juhuslikult, ehkki meie majandused pole seotud.“

Balti aktsiaindekse iseloomustas esmaspäeval pigem langus.

Uudise tagajärjel lainetasid turud küll üleilmselt, kuid tõenäoliselt väga lühiajaliselt. „Turuosaliste meeleolu hindab bin Ladeni uudise tähtust üle ja selle mõju võib kesta kõige rohkem vaid mõned päevad,“ ütles SEB ökonomist Hardo Pajula.. „Geopoliitilise riski sümbolina kujutab esiterroristi surm suurt tähtsust ja on positiivne uudis. Kui risk väheneb, siis tuleviku rahavoo seisukohalt diskontomäär väheneb ja ettevõtete väärtus suureneb. Nafta puhul aga on protsess täpselt vastupidine.“

Börsiindeksid põrkasid ülesse ja toornafta ning teiste toorainete hind langes. Standard & Poorsi viiesaja olulisima ettevõtte indeks kasvas esmaspäeva hommikul Londonis 0,7 protsendi võrra, indeks Stoxx Europe 600 kallines 0,5 protsendi võrra, kirjutas Boomberg.

Dollar odavnes euro suhtes mõnevõrra, samuti peamiste valuutade arvestusliku korvi suhtes. Odavnes ka jaapani jeen. Toornafta WTI odavnes eile lõunaks 1,83 protsendi võrra 111,84 dollarini barrelilt. Languse tegid läbi varem tõusnuga silma paistnud hõbeda, kulla kui ka plaatina hinnad.