Kaasaegsed pakendid “suhtlevad” toiduga
Toiduga kokku puutuvate materjalide ja esemete hulka kuuluvad erinevad plastist, metallist, klaasist ja keraamikast valmistatud esemed — nii nõud kui ka pakendid.
Samuti käivad siia hulka toiduainetööstuses kasutatavad seadmed, tööpinnad, mahutid ja kanistrid, aga ka joogiveega kokku puutuvad materjalid ja esemed.
Siia ei kuulu veevärgi püsiosad ja koos toiduga tarbitavad katted või kestad, näiteks söödavad vorstikestad ja puuvilja katmiseks kasutatavad vahad.
Pakendite tootjad on hakanud looma tarbijaga “suhtlevaid” pakendeid — intelligentsed pakendid näitavad tarbijale toidu seisukorda.
Toiduga kokku puutuvad aktiivsed materjalid ja esemed on ette nähtud pakendatud toidu säilimisaja pikendamiseks või selle seisukorra säilitamiseks ja parandamiseks.
Sellised pakendid sisaldavad koostisosi, mis eritavad vajalikke aineid pakendatud toitu või toitu ümbritsevasse keskkonda või absorbeerivad aineid toidust või toitu ümbritsevast keskkonnast.
Materjalist erituvate ainetena on lubatud kasutada näiteks toidu lisaaineid ning lõhna- ja maitseained. Toitu eritunud ained tuleb esitada toidu koostisosade loetelus.
Ainete absorbeerimiseks lisatakse toidupakendisse sageli pakike, mis sisaldab näiteks niiskust imavaid või hapnikku siduvaid ühendeid.
Selline pakike peab olema tarbija jaoks arusaadavalt märgistatud, et tegemist on söömiskõlbmatu osaga.
Samuti kuuluvad siia nn iseventileerivad pakendid, mida kasutatakse värske puu- ja köögivilja pakendamiseks. Temperatuuri tõustes, kui viljadest eritub veeauru, mis on bakterite kasvuks vajalik, tekivad pakendisse väikesed augukesed, mille kaudu saab veeaur eralduda ja seetõttu säilivad viljad paremini.