I Mul on kolm SMS-laenu ning lisaks laen BigBankist. Need kõik on kohtutäiturite käes. Arved on arestitud juba kolm aastat. Kogu üle miinimumi minev raha läheb Bigbanki võla katteks.
SMS-laenud pole kolme aasta jooksul saanud sentigi, sest täituritel on süsteem - kes ees, see mees. Bigbank oli enne ning seetõttu saab pank raha. Kui arvestada mu palka ja võla suurust Bigi ees, siis peaks minema veel 15 aastat, enne kui SMS-laenufirmad hakkavad minult raha saama. Täiturid ütlevad, et võlad aeguvad 30 aastaga, aga raskete kehavigastuste tekitamise eest määratud liiklustrahvid aeguvad kolme aastaga. Minul pole pääsu, sest tegin hullemat, võtsin 3000 krooni SMS-laenu. Kuidas edasi?

Nõuded aeguvad 10 aasta pärast, nagu ütleb sellel kevadel vastu võetud uus nn võlakaitseseadus.

II Otsisin igalt poolt tasuta õigusabi. Pärast kahte nädalat leidsin lõpuks portaali, kus on tasuta õigusabi. Vaatasin küsimusi ja vastuseid. Seoses minu võlgadega aga ei leidnud analoogset vastust. Proovisin oma küsimuse esitada ja oma probleemi lahti rääkida, aga ei leidnud linki. Helistasin portaali infotelefonile ja sealt öeldi, et telefoni teel kuskilt tasuta õigusabi ei saa. Küsimusele, et kas saan e-maili saata, vastati, et ka nii ei saa. Öeldi, et tuleb ennast portaalis registreerida ja siis saan esitada oma mure või küsimuse sinna. Ütlesin, et ma ei näe linki, kust saaks küsimust esitada või registreerida ning sellele vastati, et tuleb end ID-kaardiga registreerida. Aga mul pole ID-kaarti... See maksab 30 eurot, ent ma sooviks tasuta õigusabi. Kust saab tasuta võlanõustamist? Sellist, mis ei ütle, et tuleb sõlmida graafik jne, sest see ei mõju minu puhul, kuna mul on kokku neli võlga ja kolm kohtutäiturit, aga palk on mul üks ja seegi miinimumi lähedane.

Tasuta võlanõustamist on võimalik saada omavalitsuste kaudu ja Töötukassas arvel olevatel inimestel. Avatud on teisipäeviti 16.00-19.00 ja reedeti 12.00-15.00 võlanõustamise infotelefon 5800 1471.
Tasuta internetis www.vastused.ee, seal ei nõuta registreerumist, palju infot on ka Finantsinspektsiooni veebis volanoustamine.minuraha.ee, Juristide liidul www.juristaitab.ee, ka kohtutäiturite veebis www.kpkoda.ee.
ID-kaardi omamine on kohustuslik, kui teie sissetulek nii napp, võiks abi küsida omavalitsuse sotsiaalsüsteemist. Graafikute sõlmimine täiteasjades ei ole kohustuslik.

Masu saabudes langes minu sissetulek poole võrra ning sellega seoses tekkisid aja jooksul võlad. Nüüd olen peaaegu kõik võlad juba tasunud, kuid on jäänud võlg korteriühistule. Ühistu aga keeldub kokkulepet sõlmimast, kuna olen korra masu alguses kokkuleppe sõlminud, aga suutnud sellest kinni pidada. Nüüd soovib ühistu võlasumma kohe ja korraga kätte saada. Millised on korteriühistu õigused ja millised minu? Kõige olulisem küsimus, et kas korteriühistu saab kuidagi minu korteri sundmüüki panna? Võlasumma on umbes 3000 euro kandis.
Eks võiksite ikka üritada KÜ kokkuleppele saada, meie võlanõustajana oleme sellistes asjades vahendajad olnud. KÜ võib võlga kohtu kaudu välja nõuda ja peale kohtuotsust võib täitur kodu tõesti sundmüüki panna. Ehk leiaksite sugulaste-sõprade toel võimaluse kas või osaliselt võlga kustutada, see aitaks te usaldusväärsust taas parandada.

Kui võlad on juba kohtutäiturile üle antud, siis mida teha? Mul on peal eluasemelaen jne. Olen ise töötu.
Kuna olete töötu, on teil võimalik töötukassa konsultandi kaudu registreerida tasuta võlanõustaja juurde, teie mure on suur ja vajaks põhjalikumat nõustamist. Miinimumpalga ulatuses pluss 1/3 iga ülalpeetava kohta jätab kohtutäitur aresti alt vabaks, kui vastava avalduse talle esitate.

Millal taotleda eraisiku pankrotti? Kuidas see käib ning mida inimese jaoks tähendab, millest ta loobuma peab?
Füüsilisest isikust pankroti puhul on võimalik taotleda kohustustest vabastamist, menetluse aeg 3-7 aastat, sissetulekuid haldab pankrotihaldur, miinimumpalga ulatuses pluss 1/3 iga ülalpeetava kohta jäetakse vähemalt alles, võimalik on ärikeelu jms kehtestamine. Vt täpsemalt Pankrotiseadus, www.minuraha.ee vms, vt eespool. Aga millal taotleda, seda nõnda soovitada ei saa, ise otsustate.

Kui suur on miinimumsumma, mis võlgnikule peab elamiseks kätte jääma?
Ei saa aru, mida küsija silmas peab. Kui mõtlete toimetulekutoetust, siis see on 76.70 eurot esimesele pereliikmele ja seda tuleb taotleda sotsiaalsüsteemist.
Miinimumpalk on Eestis 278 eurot. Kui teie arve on arestinud kohtutäitur, siis tuleb talle esitada avaldus sissetuleku miinimumpalga ulatuses aresti alt vabaks jätmiseks, kui on ülalpeetavaid, siis 1/3 miinimumpalgast veel iga ülalpeetava kohta. Iseasi on elatisraha võlgnevuste puhul, siis kahaneb summa pooleni miinimumpalgast. Palju sõltub sellest, mis võlad teil on, teie perekonnaseisust ja sissetulekutest.

Kui kaua kannatab inimene nii elada-funktsioneerida, et ta isegi süüa-juua ei jõua osta ning pärast tööd on pikapeale põhitegevuseks kujunenud „lamamine“? Tuttava näitel võin öelda, et kolme aastaga on elamise isu suhteliselt otsas ning kui lähedasi-tuttavaid aitamas pole, siis on seis väga kurb. Nagu eespool öeldud, näiteks ID-kaardi soetamisest ei saa juttugi olla. Minu enda soovitus sellises seisus inimestele on igal esimesel võimalusel välismaale tööle saada.
ID-kaardi omamine on kohustuslik. Kui sissetulekud väikesed, küsigu sõber abi sotsiaalsüsteemist. Tegelikult on palju võimalusi tasuta kultuuriks, spordiks, iseasi, et vaesus tekitab passiivsust. Töö välismaal on kindlasti üks võimalustest.

Kui palju ja milliseid kokkupuuteid on teil olnud pärimisel kaela saadud võlgade tasumisega?
Tuleb teada, et ka võlad on päritavad. Samas on võimalus kolme kuu jooksul pärandist loobuda. Minu praktikas ei ole keegi pärimisega võlgu saanud, ka surnud isiku puhul on võimalik pärandvara pankrotti taotleda. Tähtajad on olulised teada!

Milline võimalus on kõige parem ajutise möödapääsmatu rahamure leevendamiseks? Laenata sõpradelt sugulastelt?
Kindlasti, sest nemad ehk ei pane intresse, viiviseid, leppetrahve jne otsa. Samas võib ka öelda, et tahad sõbrast lahti saada laena raha.