Tegemist on juba teise EMT suure sidekatkestusega viimase paari kuu jooksul. Küsimust, kas EMT kaalub Ericssoni väljavahetamist mõne muu tootja vastu, keeldus EMT infojuht Kaja Pino kommenteerimast.

Istume Ericssoniga koos maha ja räägime väga tõsiselt, tutvustas EMT juhatuse esimees Peep Aaviksoo järgnevat tegevust.

Neljapäeva ennelõunal, kui Ericssoni seadmetes esinenud rikke tõttu jäi umbes 100 000 ehk pea neljandik EMT klientidest ligi viieks tunniks ilma mobiilsideta, esinesid Aaviksoo ja Ericsson Eesti juht Veiko Sepp koos veel 30 Eesti IT- ja telekommunikatsioonifirma juhiga ühisavaldusega, toetamaks Eesti liitumist Euroopa Liiduga.

“Sellised rikked mõjuvad meie ärile ja meie mainele,” tõdes ASi Ericsson Eesti juht Veiko Sepp neljapäeval. “Tegemist on kolmest keskjaamast ühes asuva protsessori tarkvara veaga, see on nii-öelda keskjaama aju. See oli asjaolude kokkulangemine.” Sepa sõnul tuli läbi viia täielik tarkvara laadimine.

Kuna EMT-l on viimasel ajal see juba teine ulatuslik katkestus, siis pidas sideamet vajalikuks ettevõttelt lähiajal rikete kohta selgitusi nõuda.

“Ega ükski tehniline süsteem ei saa olla sada protsenti nii-öelda kuulikindel,” ütles Peep Aaviksoo. “Mida keerulisem süsteem, seda keerulisem viga leida.”

GSM-keskjaama häire tõttu ei saanud helistada ja kõnesid vastu võtta Tallinna kesklinnas ja Ida-Tallinnas. Kuna ühe keskjaama töö oli häiritud, tekkis ülekoormus teistes võrgu osades. Seetõttu said kliendid ka mujal Eestis teateid “võrk hõivatud”, kui püüdsid helistada. Sellekohaseid signaale on tulnud ka Tartust, Viljandist, Jõgevalt, Kuressaarest, Pärnust, Keilast ja Haapsalust.

GSM-keskjaama töö taastati EMT teatel kell 14.09. “Hilisemad häired olid põhjustatud suurest kõnemahust, mis tekkis järsult pärast side taastumist,” teatas EMT. Samas ei saanud veel mitu tundi pärast side ametlikku taastamist kasutada näiteks lühinumbreid.

“Klientide pahameel on õigustatud,” tõdes Aaviksoo. “Me ei poe peitu ega hiili vastutusest kõrvale, pole midagi enese õigustamiseks öelda. Viis aastat pole häireid olnud ja nüüd juhtus see kaks korda järjest. Midagi teha ei ole, üritame parimat, aga juhtub ikka.”

“Mul endal jäi üks kohtumine ära, sest pidin ise helistama ja kokku leppima, aga ei saanud,” sõnas Aaviksoo. “Kes oli sel ajal nõupidamisel ja telefon oli välja lülitatud, ei pannudki seda tähele, mõni oli ehk rahul, et telefon ei helise ega sega töötegemist.”

Radiolinja Eesti hinnangul on viimase paari kuu jooksul EMT võrgus toimunud katkestused märk võrgu ebastabiilsusest. “Radiolinjas ei ole kogu meie tegutsemise ajaloo vältel olnud ühtegi nii pikaajalist ja ulatuslikku ning kogu kliendibaasi puudutavat katkestust,” ütles ASi Radiolinja Eesti kommunikatsioonijuht Helena Lõhmus.

Lõhmus ütles, et katkestuse mõju on raske hinnata, sest pidamata jäävad nii olulised töökõned kui ka elulise tähtsusega kõned, millest võib tõepoolest sõltuda kellegi elu või tervis.

“Tavaliselt sedasorti juhtudel põhjustab ühe seadme ülekoormus ahelreaktsioonina teiste ülekoormuse,” sõnas Tele2 Eesti turundusjuht Toomas Tiivel. “Viimane suurem tõrge oli Tele2 võrgus detsembris 2001, kui võrk ülekoormuse tõttu Tallinnas ja veel mõnel pool Eestis terve õhtupooliku normaalselt ei toiminud.”

Neljapäeval, kui side oli taastatud, teatas EMT, et pakub klientidele eeloleval ja septembri nädalavahetustel võrgusiseseid kõnesid poole hinnaga.

Levi puudumine häiris kõiki
Levi puudumine Eesti suurima mobiilsideoperaatori võrgus tekitas eile ettevõtetele ebameeldivusi, mitmed kaaluvad operaatori vahetamist.

Kinnisvarafirma Ober-Haus tegevdirektor Hindrek Leppsalu ütles, et EMT sidekatkestus segab maaklerite tööd väga. “Kliendisuhte hoidmine käib enamasti mobiiltelefoni kaudu ja seega meil täna töö mingil määral kannatab,” ütles Leppsalu eile. Tema sõnul töötasid maaklerid eile kontoris ja püüdsid kliente tabada lauatelefoni vahendusel. “Väga ebamugav igatahes. Väga ebamugav,” kommenteeris ta. Leppsalu pidas siiski vähetõenäoliseks, et Ober-Haus üksi või kinnisvarafirmad ühiselt esitaks EMT-le kahjunõude. “Kui probleemid hakkavad aga korduma, tuleb mõelda operaatori vahetamisele,” ütles ta.

“Häired EMT võrgus valveteenuse osutamist ja objektidelt tulnud häiretele reageerimist ei sega, sest kasutame patrullekipaažide ja enamasti ka objekte valvavate turvatöötajatega suhtlemisel raadiosidet ja raadiosaatjaid,” ütles ASi Falck Eesti infojuht Sirje Piirsoo. “Küll aga segab see edasist ehk kliendi teavitamist sellest, et tema objektilt on tulnud häire, juhul kui meie klient on EMT klient,” märkis ta.

Sidekatkestuse tõttu oli häiritud ka mobiilsete müügimeeste töö. “Töö ikka käib ja poodides visiidid ära ei jää, aga side puudusel tellimuste ärasaatmine viibib, logistikute töörütm on häiritud,” ütles Telema Groupi juhatuse esimees Toomas Veersoo. “Sellest tulenevalt hilinevad kaupade komplekteerimised ja see võib põhjustada hiljem ladudes ülekoormuse.” Telema müügimehe mobiilne töökoht on suunatud suurtele hulgimüüjatele ja tootjatele, kes on teevad tellimusi oma klientide eest kliendi juures.

Müügi- ja turundusfirma Jungenti müügidirektori Meelis Saaresalu sõnul EMT sidekatkestus otsest rahalist kahju ei toonud. “Õnneks tellimuste süsteemi see ei puuduta. Kui see nii oleks… oi, siin on ikka tegemist miljonite kroonidega,” ütles Saaresalu. Tema sõnul oli olukord siiski äärmiselt ebameeldiv, sest Jungentil on 60 töötajat üle Eesti laiali, kes harjunud suhtlema lühinumbrite vahendusel.

Tulika Takso peab EMT sidekatkestuste tõttu ilmselt hakkama reklaamima oma tavatelefoni numbrit. “Praegu on meie reklaam suunatud sajaprotsendiliselt lühinumbri teadvustamisele,” sõnas Tulika Takso juhatuse esimees Anne Rebane. Tema hinnangul on aga sidehäired EMT võrgus, mille kaudu töötab ka Tulika lühinumber, muutunud liiga sagedaseks.

Side puudumine häiris ka avaliku sektori tööd, side puudus näiteks valitsuse Stenbocki majas.

Mobiilsideta oli suur osa Eestist
EMT sidekatkestus ligi viie tunni jooksul neljapäeva lõuna ajal oli järgmistes kohtades:

täielikult
- Tallinna kesklinn
- Ida-Tallinn
- Mustamäe
- Haabersti
- Keila

osaliselt
- Tartu
- Põlva
- Valga
- Võru
- Rakvere
- Pärnu
- Paide
- Kuressaare

Allikas: EMT