Hernekomm

Hernekomm oli Kalevi teaduri Otto Kubo sõnul 80ndatel väga populaarne komm.

„Üks hernekomm oli c-vitamiiniga, sinna oli pandud viinamarjasuhkrut ja askorbiinhapet ning seega nimetasid vanemad seda vitamiiniks,“ ütles Kubo Delfi Majandusele antud intervjuus.

Lisaks oli ka olemas hernekomm merekapsaga, mida Kubo sõnul soovitati tsiviilkaitsevarjendites varjendites hoida, kuna merekapsas on väikese kiirituse puhul kasulik.

Nüüdisasjal aga seda kommi enam ei toodeta, kuna see koosnes suurel määral suhkrust ning tänapäeval ei soovi inimesed enam niisama suhkrut süüa.

Vaata, miks hernekomm tarbijatele meeldis:

Aromaatne magustahvel

See on Kubo sõnul maius, mis läks müügiks eriti hästi lastele ja vaesematele peredele, kuna see ei sisaldanud kakaod ja oli seega kordi odavama hinnaga.

„See tahvel ei sisaldanud kakaovõid, vaid koosnes tahkestatud taimerasvast. Meil oli sellest sarjast ka Kamašokolaad, mis siis, et see ei vasta šokolaadi nõuetele, nimetati seda ikka šokolaadiks“ sõnas Kubo.

Kubo sõnul hakati taolisi tooteid tootma, kuna oli üleliiduline kakao ikaldus ning siis ei saanud vabrik piisavalt kakaoube ning pidid leidma alternatiivi, et liinid seisma ei jääks. Kalevi tollane peadirektor Maurer tuli ideele hakata tootma magustahvleid kamast - seda ideed kasutatakse ka tänapäeval.

Vaata, miks hakati kamatahvlit ja aromaatset tahvlit tootma:

Unistuse komm

„Hõrk, suus sulav trühvlikomm,“ kirjeldas Kubo peamiselt šokolaadist ja võist koosnenud ning piiritusest maitsestatud nüüdisajal mitte müüdavat kommi, mis on olnud eestlaste lemmik.

Ka võiks Kubo sõnul välja tuua kommikarbi. "Vanemad inimesed kindlasti mäletavad neid valgeid karpe, kus peal hõljub kaunis baleriin," kirjeldas Kubo.

See komm plaanitakse turule tagasi tuua - millal, ei ole aga veel täpselt teada.

Vaata, mida Kubo veel Unistuste kommi kohta räägib:

Lisaks vaata, millistesse paberitesse läbi ajaloo komme ja šokolaade pakitud on: