"Esiteks erinevad meie maksusüsteemid ja maksumäärad. Teiseks erinevad meie hinnatasemed. Ühe euro ostujõud Eestis on palju suurem kui näiteks Soomes. Samuti on elamiskulud Eestis väiksemad," rääkis ta.

"Me peaks võrdlema netopalkasid ja korrigeerima seda ostujõu kaudu. Muidu tundub, et eestlane sööb neli korda vähem kui norralane – kuid siis oleks eestlane juba surnud või norrakas peaks käimise asemel veerema. Kuid eestlane kõnnib veel ringi ja norrakas ei veere, mis näitab sellise võrdluse paikapidamatust."

Mõni aeg tagasi kajastati meedias uudist, et Viking Line toob oma laeva Eesti lipu alla. "Loo juurde oli kirjutatud, et selle abil tahetakse hakata eestlastele 40 protsenti vähem palka maksma kui praegu soomlastele." kommenteeris Luman.

"Kui mina näppude peal arvutan, siis õiglane oleks maksta rohkem kui 40 protsenti vähem. Meil pole siin pahandada millegi üle, sest eestlased saavad hästi tasustatud töö. Kuid uudise toon oli selgelt negatiivne."

Eestis on Lumani sõnul ameteid, mis netopalga ostujõu järgi on palju kõvemad kui Soomes. "Oleme oma ehitusettevõtete töötajate palku võrrelnud Soome kolleegidega ja see reaalpilt netopalga ostujõu järgi pole sugugi nii palju Eesti kahjuks."

Loe edasi Ärilehe digilehest.