Kolmapäeval ilmuvas Ärilehes teeb Teenusmajanduse Koja juhatuse liige ja kinnisvarafirma Eften Kinnisvara juht Viljar Arakas ettepaneku kehtestada ühelt poolt sotsiaalmaksule lagi ja teiselt poolt sotsiaalmaks ka dividendidele. Araka hinnangul on Eestis liiga palju osaühingute sildi all skeemitamist, kui omanik maksab endale minimaalset töötasu, aga raha võtab välja dividendidena, sotsiaalmaksu tasumata.

Vassiljevi sõnul on ettepaneku tugevus see, et pakutakse katteallikas soovitud sotsiaalmaksu lae kehtestamisele. „Kui võrrelda Eesti tööjõukulusid muu Euroopaga siis hakkab silma võrdlemisi kõrge sotsiaal- ja madal tulumaksu tase. Arvestades, et meie tulumaks on ühetaolise määra ja madala maksuvaba miinimumi tõttu vähe progressiivne ning sotsiaalmaks on täiesti ühetaoline, siis on Eestile iseloomulik eriti kõrge tööjõu tegelik maksumäär madalapalgalistele,“ rääkis Vassiljev.

Tema arvates tähendab see töötajale kesisemat sissetulekut ning tööandjale suurt täiendavat kulutust, kui soovitakse palka tõsta. „Debatt sotsiaalmaksu üle on igati tervitatav, kuid seejuures ei saa ära unustada väiksema sissetulekuga töötajate kõrget maksustamist. Dividendide maksustamise puhul on oluline jälgida naabruses toimuvat, et majanduslik konkurentsivõime ei saaks soovimatut tagasilööki. Maksuteoreetiliselt on võimalik lähtuda soovi korral kahest põhimõttest. Kas maksustada dividendi kui kapitali tulu alates teatud piirist, ehk kapitali mõistlikust tootlusest alates või kehtestada miinimumäär sotsiaalmaksu kinnipidamise kohta.“