Põllumajandusminister Ivari Padar kohtus täna Hiina asepõllumajandusministri Niu Duniga, kellega kohtumisel arutati toidukaubanduse, toidukontrolli ja toiduga seotud rakendusteaduste valdkonnas.

Padari sõnul võiks Hiina olla Eesti toidutoodetele märksa olulisem turg kui ta praegu on. „Mõnede meile oluliste toodetega tuleb sellele turule alles pääseda ja see pole kindlasti lihtne. Samas ma usun, et tänane visiit on märgilise tähtsusega,“ kommenteeris Padar.

Allkirjastatud lepe annab võimaluse Eesti ja Hiina ametnikel järgmise kahe aasta jooksul regulaarselt kohtuda ja arutada huvipakkuvaid küsimusi. Näiteks annab allkirjastatud lepe aluse vahetada infot sanitaartingimuste kohta.

Pärast tund aega kestnud kohtumist vastas ühepäevasel Eesti visiidil olev Hiina minister ka viis minutit ajakirjanike küsimustele.

„Eesti tooted, mida Hiinasse eksporditakse peavad vastama Hiina standarditele,“ rõhutas Niu Dun. „See, millal Eesti tooted Hiina turule jõuavad sõltub meie koostöö tõhususest ja kvaliteedist.“

Kuigi konkreetne graafik paigas ei ole, siis aseministrir kinnitusel loodetakse tulemusteni jõuda siiski „nii kiiresti kui võimalik“.
Ka Eesti põllumajandusminister Ivari Padar ei tahtnud käia välja kuupäeva, et millal meie tooted hiinlaste toidulauale jõuda võiksid, kuid avaldas lootust, et 2015. aastal tehase olulist edasiminekut.

„Kuupäevasid ei taha ma isegi praegu enne valimisi välja käia,“ märkis Padar.

Ta lisas, et Vene embargo taustal on iga selline samm oluline ja rahvusvahelisi suhteid arendatakse hoopis teises tempos kui varem. „Suhete jahenemine Hiinaga, mis oli pärast viimast Dalai laama visiiti on vähenendud ning sügisest saadik käib väga aktiivne omavaheline läbirääkimine,“ selgitas Padar.

Põhiline on läbirääkimiste puhul Hiinaga kõik see, mis puudutab veterinaarkontrolli. „Hiina on põhjendatult ettevaatlik kõige suhtes, mida imporditakse. Me peame andma hiinlastele adekvaatsed vastused. See ei ole raske – mitmed veterinaar- ja toiduametikontrollid on juba seljataga, me oleme väga palju saavutanud,“ kommenteeris Padar.

Padari kinnitusel on Eesti tooted sama kvaliteetsed kui ülejäänud Euroopa tooted. „Isegi selgelt üle Euroopa keskmise.“
Padari sõnul jõutakse analoogsete lepingute puhul tulemuseni väga erineva ajaga. „Tean riike, kus läbimurre on toimunud paari kuu jooksul ja tean riike, kus läbimurret ei ole saavutatud paari aasta jooksul,“ selgitas ta.

Eesti saaks Hiinasse eksportida eelkõige neid tooteid, mis on pika säilivusajaga nagu näiteks piimapulbrid.