Täna kella 15 paiku algavad Euroopa Komisjonis kõnelused uue Venemaa ja Ukraina vahelise gaasileppe tarvis, sest oktoobris 2014 sõlmitud leppe tähtaeg kukub juba märtsi lõpus. Eelmist kokkuleppe sõlmimist vedas Šefčoviči eelkäija, toonane energiavolinik Günther Oettinger.

Gaasileppe sõlmimisel vahendaja rollis olev energiavolinik Maroš Šefčovič ütles Ärilehele, et läbirääkimistel osalemist on kinnitanud nii Vene energeetikaminister Alexander Novak ja Ukraina energeetikaminister Volodimir Demtšišin. "See on kolmepoolne kohtumine, kus me keskendume Venemaa gaasitarnete jätkamisele Ukrainasse. Nn talvepaketi kokkulepe [ingl.k winter package allkirjastati Brüsselis 30.oktoobril 2014 -toim.] lõpeb märtsikuuga. Nüüd peame arutama, kuidas jätkata gaasitarneid alates aprillist. Vaatame kui kaugele me homme [täna-toim] kõnelustega jõuame," rääkis Šefčovič neljapäeva õhtul.

"Minu roll on läbirääkimistel olla vahendajaks ja teha kindlaks, et mõlemad osapooled saaksid faktidest ja üksteise nõudmistest ühtmoodi aru. Me peame pakkuma kompromissi, millega mõlemad pooled rahule jääksid. Esimese asjana tahame me paika panna päevakorra - millised on mõlema poole ootused uuele paketile, kuidas näeb seda Venemaa, kuidas Ukraina."

"Eelmise gaasileppe väljatöötamine võttis aega kuus kuud ja pidasime palju kohtumisi nii poliitilisel kui ekspertide tasemel. Seega ei ole meil nüüd juriidilist vaakumit nagu eelmisel korral, sest ühe korra on leping juba sõlmitud. Mõlema poole tahtmise korral saame uue leppe sõlmitud kiirelt. Seega on meil homme [täna- toim.] eelis, sest me ei alusta päris algusest, vaid eelmise leppega on kogemus olemas," rääkis energiavolinik oma ootustest.

Kuigi venelaste ega ukrainlaste läbirääkimiste mõtteid ei ole veel kuulda olnud, on Euroopa Komisjonist vihjatud, et seekord ei taha komisjon piirduda "suvepaketiga", vaid teha lepe pikemale ajaperioodile.

Eelmise lepingu järgi nõustus Ukraina tasuma Venemaale 3,1 miljardi dollari suuruse gaasivõla kahes osas ning edasisi gaasioste tehti igakuiste ettemaksete alusel.

Pikemat intervjuud Euroopa energiavolinikuga loe juba esmaspäevasest Ärilehest!