„Meie taotlust kanda Eesti Ühistupank Äriregistrisse ei rahuldatud ning meil on plaanis see vaidlustada," ütles Ühistupanga juhatuse esimees Ülle Mathiesen.

„Seetõttu ei saa me hetkel teemat detailsemalt kommenteerida,“ ütles Mathiesen, „Juriidiline vaidlus ei takista meid edasi liikumast äriplaani väljatöötamisega, mis on vajalik tegevusloa taotluse esitamiseks Finantsinspektsioonile.“

Teisipäeval, 8. septembril toimunud Eesti Ühistupanga nõukogu korralisel koosolekul arutati panga tegevuslitsentsi saamiseks vajalike ettevalmistustööde kulgu.

Panga nõukogu esimehe Mae Hanseni sõnul toimub praegu äriplaani täpsustamine.

“Käesoleval aasta lõpus on Ühistupangal kavas esitada finantsinspektsioonile taotlus tegevuslitsentsi saamiseks, selle menetlemine kestab tõenäoliselt ligi aasta. Kuna Eesti on euroliidu liige, peab pangandustegevuseks vajalik litsents saama heakskiidu ka Frankfurtist Euroopa Pangandusjärelevalvelt,” ütles Hansen.

Panga nõukogu arutas samuti esile kerkinud juriidilisi küsimusi seoses panga registreerimisega äriregistris.

“Taasiseseisvunud Eestis ei ole kunagi varem ühistulistel alustel panka loodud ning asutamisprotsessi käigus selgus, et seadusandlus lubab erinevate juriidiliste sammude astumisel mitmeti tõlgendamist. Loodetavasti saame juriidilistele eriarvamustele lähikuudel lahendused. Nõukogu oli selgel seisukohal, et vajadusel tuleb Ühistupangal oma õigusi kaitsta kohtus. Tekkinud tõrge ei takista aga pangal litsentsi taotlemise protsessiga edasiliikumist,” selgitas olukorda 1. septembrist panga juhatuse esimehena töötav Ülle Mathiesen.

Eesti Ühistupanga asutamiskoosolek toimus 18. juunil Estonias ja sellel nimetati panga nõukogu liikmeteks Mae Hansen, Jüri Mõis, Taavi Aas, Ain Hanschmidt, Jaanus Murakas, Kalev Kreegipuu, Hardi Kampus ja Ahti Kallaste.

Eesti Ühistupanga asutajateks olid 119 eraisikut ja 34 juriidilist isikut. Nende hulgas olid Tallinna linn, Mainor, E-Piim Tootmine, Silikaat Grupp, Saidafarm, Fund Ehitus, Endover KVB ja Seven Oil. Samuti olid asutajaliikmeteks Põlvamaa, Kambja, Maaelu Edendamise ja Kehtna Hoiu-Laenuühistud, EELK Varahaldus ning mitmed väikesed ettevõtted nagu näiteks Perearstikeskus Remedium.