Zambia president Edgar Lungu nõuab inimestelt palvetamist, et valuutalangus peatuks, vase hinnalanguse probleemid kaoksid ja elektripuudus haihtuks. Selleks kuulutati pühapäev palvepäevaks.

Suletakse kõik baarid, ööklubid ja meelelahutusasutused. Jalgpallimängud on tühistatud, seda kõike selleks, et inimesed saaksid pühenduda palvusele. Riigi enam kui 15 miljonist elanikust enam kui 80% on kristlased.

„See on nagu viimnepäev,“ ütles advokaadibüroo autojuht Gordon Chanda, kes libistas Sylvia’s Comfort nimelises baaris Mosi õlut, otsides varju pealinna Lusakat tabanud kuumalaine eest. „Vaja on rohkem palvetajaid.“

58-aastane Lungu loodab jumallikku sekkumist, et kriisis majandus paraneks. Valitsus ei ole saanud hakkama kwacha 45% kukkumise ohjeldamisega USA dollari vastu. Tänavu ei ole maailmas sellest suurema langusega valuutat, mille kurssidel peab Bloomberg silma peal. Zambia hädad algasid vase hinnalangusega ja süvenesid tänavu seoses hüdroelektrijaamade veetaseme langusega, mis viis rekordilise elektripuuduseni.

Vase hinnalangus aeglustab Barclaysi prognoosi kohaselt tänavu majanduskasvu 17-aasta madalamale tasemele – 3,4%-le.

Põud on viinud maisisaagi 22% vähenemiseni, mis tõstab inflatsiooni.

Piiskop Joe Imakando kutsus üles zambialasi palvetama paranemise poolt.

„Kwacha langus dollari vastu on viinud 30-100% hinnatõusuni,“ teatas Imakando kiriku veebilehel. „Valitsuse püüdlused olukorra parandamiseks ei ole kandnud vilja. Kütuse hinnatõus viib uue hinnatõusuni, mis muudab olukorda hullemaks. Meil on tarvis taevalikku sekkumist!"

Valitsuse võlg on kasvanud. Valitsus on pidevalt suurendanud eelarvepuudujäägi prognoosi. Varem oli selleks tänavu 4,6% SKPst, kuid seda tõsteti 6,9%-le.

Kuigi rahandusminister Alexander Chikwanda lubas 9. oktoobril eelarvet tutvustades 2016. aastal viia puudujäägi 3,8% SKPSt, kahtlevad selles nii analüütikud kui reitinguagentuur Fitch. Nende hinnangul hoopis kasvab eelarvepuudujääk 14%-le.

„Ükskõik kui palju palvetajad ei palvetaks, ei muuda see fakti, et Zambias on eelarvepuudujääk ja selle vähendamiseks ei tehta mitte midagi,“ ütles ärinõustamise firma Sub-Saharan Consulting Group Zambia Trevor Simumba. „Me teame, et Jumal suudab korda saata imesid, kuid ta ei saa muuta fakte.“