Vabaerakonna saadiku Artur Talviku sõnul võib olemasoleva info põhjal väita, et tegu on valitsuse mitme vale ja hoolimatu otsuse tulemusega.

„Tahame teada minister Michalilt, kes konkreetselt vastutab rahalise kahju ja riigi mainekaotuse pärast. Hetkel saab järeldada, et eelmised valitsused ei ole algusest peale Euroopa Komisjoniga pädevalt suhelnud ja riigiabi on antud poolsalaja. Kooskõlastusprotsess oli käivitatud liiga hilja, mis päädis Komisjoni poolse negatiivse otsusega. Asja teeb veelgi inetumaks see, et Riigikontroll on hoiatanud korduvalt ministreid, ka endist majandusministrit Juhan Partsi, ohtude eest,“ ütles Talvik.

Tema hinnangul väited, et Euroopa Komisjon kiusab Eestit ning on ebaõiglane, mõjuvad abitu ja Eesti rahvusvahelist mainet kahjustava eneseõigustusena. „Taolise põhjenduse kasutamine viitab, et kahjulike otsustega seotud isikud tahavad lükata vastutust Euroopa Komisjoni kaela. Asi ei tohiks vaikselt ära vajuda ilma poliitilise vastutuse võtmiseta,“ ütles Talvik.

„Vabaerakonna arvates on vajalik ja demokraatlikule riigile kohane, et kõik Estonian Airi lõpetamisega seotud üksikasjad avalikustatakse, seetõttu palume ka riigikontrolöril anda ülevaade Estonian Airis juhtunust. Soovime teada, kuidas ministeeriumid vastasid Estonian Airiga seotud hoiatavatele järelepärimistele ja kas võtsid neid arvesse. Soovime, et Riigikontroll avalikustab andmeid, millest nähtuvad ka vastutajad ja olulisemad õppetunnid,“ lõpetas Talvik.

Talviku sõnul tundub praegu puuduliku ja väga segase info tõttu ka, et Nordic Aviationi näol võib olla tegemist varjatud vara kantimisega. Oluline on vältida uue kompanii sattumist Estonian Airiga sarnasesse olukorda, ja arupärimistes küsitakse mida selleks teha kavatsetakse.