President Toomas Hendrik Ilves väitis reedel oma lüheldases Facebooki postitatud kommentaaris, et sai 2012. aastal tehtud tingimuslikust kümneprotsendilisest tagasinõudeotsusest, juhul kui ta ei hakka Ärmal turismitalu pidama, teada alles möödunud nädalal.

EAS-i tänane juht Hanno Tomberg seda väidet kommenteerida ei oska. "2012. aastal teavitasime Ermamaad, nemad said selle otsuse kätte," ütles ta vaid.

Ka EAS-i toonane juhatuse liige Maria Alajõe ei oska hinnata, kas Toomas Hendrik Ilves võis sellest otsusest teadlik olla, kuivõrd OÜ Ermamaa, keda otsusest teavitati, seaduslikuks esindajaks oli Evelin Ilves, ehkki see tegutses kinnistul, mis kuulus ja kuulub Toomas Hendrik Ilvesele.

"OÜ Ermamaa seaduslik esindaja oli Evelin Ilves, kes käis seda projekti kõikides instantsides kaitsmas. Mina ise Evelin Ilvesega ei kohtunud," ütles nüüdne riigikogu kantselei direktor Maria Alajõe ERR-i uudisteportaalile.

Alajõe jääb selle juurde, et tollal langetatud otsus tundus õige ja õiglane, rõhutades, et toonane õigusruum oli teine, mistõttu tuleks otsust vaadelda ajalises kontekstis, mil edasisi sündmusi ei saanud ette näha.
Esimest korda peatati OÜ Ermamaa projekt 2007. aasta novembris, kui oli saanud selgeks, et on peaaegu võimatu ühildada vabariigi presidendi ametikohustusi ja -piiranguid ning OÜ Ermamaa majandustegevust. Toonase otsusega pidanuks Ilvesed Ärmal turismitalu hakkama pidama pärast Ilvese esimest ametiaega.

"2004-2006 küsiti tagasi pettuste ja hankerikkumiste eest, aga seda kumbagi ei olnud - ei olnud ei pettust ega ei olnud ka klassikalises mõttes rikkumist. Projekt oli tehtud, objekt oli avatud ja tulid sellised asjaolud peale," resümeerib Alajõe.

Loe pikemalt err.ee'st.