Keskkond, viirused ja kahjulikud hobid

Kõige sagedamini kaob hääl ära külmal ja niiskel ajal, kui nõrgenenud immuunsüsteemi tõttu on lihtne endale mõni külmetushaigus külge haakida. Peamiselt viirusliku külmetuse tekitatud kõripõletik ehk larüngiit levib häälepaeltele, need tursuvad ning hääl võib muutuda kähedaks või koguni täiesti kaduda. Samamoodi võib häälepaeltele mõjuda pikalt töötava konditsioneeri kuiv õhk.

Suitsetamisel ja alkoholi tarvitamisel on hääle kähedaks muutumises tõestatud mõju. Dr Lauri Maisvee selgitab, et tubakasuits kahjustab kõri limaskesta otsese kontakti kaudu; alkoholi toime on süsteemne, see viib organismist vedelikku välja ja nii tekib muu hulgas ka kõris limaskestade liigne kuivus.

Lisaks mõjutab alkohol närvisüsteemi tundlikkuse ja motoorika eest vastutavaid närvilõpmeid, mis võib häirida kõrilihaste peenmotoorikat, põhjustada kõrilihaste ülemäärast pingutamist ja takistada kõri tundenärvide talitlust. Samuti suurendavad kõnealused kahjulikud hobid kõrivähi tekke tõenäosust.

Häälehäired kui tervisehäirete kõrvalnäht

Häälekaotuse taga võib teinekord olla ka midagi keerukamat kui iga-aastane viirusnakkus. Näiteks kui maohape satub tihti söögitorru ning sealt omakorda alaneelu ja kõri piirkonda, võib tekkida reflukshaigusest põhjustatud kõri- ja neelupõletik.

Sellist olukorda iseloomustavad tavaliselt kõrvetised, kibe või hapu maitse suus, hingamisraskused, hääle kähedus, ebamäärane segav tunne kaelas (nt „tükitunne“) või kurgus ning kurguvalu. Ka tervetel inimestel võib neid nähte elu jooksul esineda.

Arvatakse, et maohappe tagasivoolu võib põhjustada söögitoru alumise osa lõtvumine ja kõrgenenud rõhk maos (rasedus, ülekaal, kitsad riided) või maksame hoopiski lõivu oma kehvade toitumisharjumuste ja töödeldud toidu eest.

Sümptomite avaldumisel tuleks kindlasti minna arsti juurde, kes määrab õige diagnoosi ja ravimid. Ilma nendeta võivad vaevused sageneda, söögitoru ja häälepaelad happe tagajärjel kahjustuda ning eelsoodumus söögitoru vähiks suureneda.

Sarnaselt reflukshaigusega teeb ka limaskesta tekitatud liigne lima kurgule häda. Lima koguneb kurku ning peale köha, kõditava kurgu, hingamisraskuste, iivelduse ja roidumuse on sümptomiks ka kare või kaduv hääl. See tekib sageli allergilise nohu või põsekoopapõletiku tagajärjel ning on ravitav allergiaravimitega või põletiku korral antibiootikumidega.

Anatoomilised ja funktsionaalsed põhjused

Dr Lauri Maisvee lisab, et hääle kadumist võivad põhjustada muudki organismi seisundi eripärad. „Sagedasemad häälehäirete haiguslikud põhjused on kas anatoomilised (struktuurilised ehk ehituslikud) või funktsionaalsed (talitlushäiretest tingitud),” sõnab ta.

Enam levinud anatoomiliste põhjuste hulka kuuluvad häälepaelte papilloomid, granuloomid, sõlmed ja polüübid, krooniline limaskesta turse, kõritsüstid, limaskestaliited, kontakthaavandid, kõritrauma, vananemisega kaasnev häälepaelte atroofia ja ka kõri pahaloomulised kasvajad.

Funktsionaalseid põhjuseid võib olla samuti erinevaid: kõrilihaste toonuse häired, psühhogeensed probleemid, spasmoodiline häälehäire, sisenõristusnäärmete talitlushäire, neuroloogilised põhjused (häälepaelte halvatus). „Igal juhul tasuks üle kahenädalase häälekäheduse korral oma perearstiga konsulteerida,” soovitab arst.

Põletik võib muutuda krooniliseks

Kõikidest eelnimetatud haigusnähtudest võib välja kujuneda krooniline kõripõletik ehk hääle kaotus, mis võib kesta kuid või isegi aastaid. Tavaliselt leidub sellele mingisugune põhjendus, nagu hääle üleliigne pingutamine, maohappe tagasivool, krooniline põsekoopapõletik, limaskesta üleliigne limatekitamine, keemilise mürgiga kokkupuude või liigne suitsetamine ja alkoholi tarvitamine.

Haigus hiilib ligi aastate jooksul, kus hääl muutub aina tihedamini kähedaks ning kurk hakkab endast tunda andma. Muid vaevusi tavaliselt ei ole.

Mida teha, kui hääl on kadunud?

Kuna kõripõletiku kõige sagedasem põhjus on viiruslik, pole seda vaja antibiootikumidega ravida, välja arvatud juhul, kui kaasneb äge köha ja haigus kestab üle nädala. Sel juhul võib tegu olla siiski bakteriaalse infektsiooniga.

Põhiline ongi kõripõletiku korral end hoida ja vähe rääkida, ka mitte sosistada. Rääkimine teeb põletikus häälepaeltele halba ning tagajärjeks võib olla krooniline põletik. Veel soovitab Dr Maisvee õhu niisutamist auruga, sest igasugune tolm ja kuivus soodustavad larüngiidi teket.

Esmased kodused abinõud:

  • räägi minimaalselt, võimalusel pea kinni täielikust vaikimisrežiimist,
  • väldi sosistamist,
  • hinga sisse sooja auru (keeduvette võid lisada näiteks mõned tilgad eukalüptiõli),
  • kurista neelu sageli lahusega, kus on 500 ml leiges vees lahustatud teelusikatäis soola, teelusikatäis söögisoodat ning teelusikatäis mett või siirupit,
  • et tagada limaskestadele küllaldane niisutus, joo 8–10 klaasi vett ööpäevas,
  • väldi kofeiini ja alkoholi sisaldavaid jooke,
  • hoia oma kaela rohkem külmetamast.

Kui probleemist omal jõul jagu ei saa, pöördu kindlasti spetsialisti poole. Loe lähemalt Dr Maisveest ning nina-kõrva-kurguarstide teenustest siit.

Jaga
Kommentaarid