Kolmapäeval ABC raadios esinedes ütles Austraalia rahandusminister Kelly O'Dwyer, et käib 100 dollarilise ja sularahamaksete piiri kehtestamise läbivaatus, kuna valitsus püüab tasa teha miljardeid dollareid maksmata makse.

Ta ütles, et käibel kolm korda sama palju saja dollarilisi rahatähti kui on viie dollarilisi rahatähti.

„See tekitab küsimuse – miks,“ küsis ta.

Praegu on käibel 300 miljonit saja dollarilist rahatähte ning väärtuse järgi on 92 protsenti kõigist rahadest 50- ja 100-dollarilised.

Minister ütles, et ta ei välista 100-dollarilise käibelt kõrvaldamist, kuid see oleneb ekspertpaneelil osalejate soovitustest.

„Põhimõtteliselt ei ole sularahaga midagi valesti, teemaks on see siis, kui inimesed ei deklareeri ega maksa makse,“ lausus ta.

Šveitsi suurpank UBS soovitas Austraalial loobuda saja dollarilisest rahatähest. Sellest oleks kasu kuritegevuse vähendamisel, see suurendaks maksutulu ja vähendaks sotsiaaltoetuste pettuseid.

„Pankadele tähendaks see tõenäoliselt hoiuste kasvu kui kõik saja dollarilised hoiustataks pangas, kuigi nende asemel võidakse kasutada 50 dollarilisi rahatähti,“ kirjutas pank raportis. „Kodumajapidamiste hoiused kasvaksid umbes neli protsenti.“