Üleilmsed investorid tormasid USA presidendivalimiste järel Venemaa aktsiaturule, kuna loodetakse, et Donald Trump parandab kahe riigi vahelisi jäiseid suhteid. Venemaa on sõltuv naftamüügitulust, mida toetas nafta hinnatõus.

„Nafta hinnatõus toetas Vene majandust ja päästis selle õnnetusest,“ ütles Think Marketsi peaanalüütik Naeem Aslam CNN Money'le.

Teisele kohale pani CNN Argentina aktsiaturu, mis tõusis 45 protsenti. Riigi poliitiline kurss on muutumas. Argentina raha väärtus kukkus 18 protsenti. 2015. aasta lõpus presidendiks valitud Mauricio Macri tühistas kapitali liikumise piirangud, lõpetas 15-aastase lahingu USA riskifondidega ning viis Argentina tagasi rahvusvahelisele võlakirjaturule. Sealt on riik olnud eemal alates 2001. aastast.

Kolmandale kohale tuli Brasiilia, mille aktsiaindeks tõusis 39 protsenti. Brasiiliale oluliste ekspordikaupade nagu rauamaagi, nafta ja sojaubade hind tõusis mullu.

Arvatavasti CNNi ajakirjanikud ei näinud vaeva väikeste ja vähetuntud aktsiaturgude tootluse vaatamisega, sest neljandana välja toodud Kanada aktsiaturust, mis tõusis 17,5 protsenti, on edukamad tegelikult nii Läti kui Eesti aktsiaturud, mis tootsid vastavalt 24,8 protsenti ja 19,7 protsenti. Kaugele ei jäänud maha ka Leedu aktsiaturg 15,6 protsendise kogutootlusega.

Kanada aktsiaturule avaldas positiivset mõju Trumpi valimisvõit, kuna Trump on naftameelne ja võib anda toetuse Kanadat ühendava naftajuhtme ehituseks.

Norra aktsiaturg tõusis 18 protsenti. Ka Norra aktsiaturule mõjus hästi nafta hinnatõus.

Indoneesia aktsiaturg tõusis 15 protsenti ja Ühendkuningriigi oma 14,4 protsenti.

Suurimate kaotajatena on välja toodud Itaalia ja Hiina. Hiina aktsiaturg langes 12 protsenti. Itaalia aktsiaindeks langes kümme protsenti. Selle maa börsi rõhus raskustes pangandussektor.