Piketi eesmärk on tõmmata Rootsi avalikkuse tähelepanu sellele, kui erinevalt kohtleb Rootsi ettevõte oma töötajaid Rootsis ja Eestis, teatas Eesti ametiühingute keskliit EAKL. "Selline käitumine ei ole Skandinaavia kultuuriruumis kohane," ütles Nordea töötajate peausaldusisik Tiina Kukk pressiteate vahendusel.

Kuke sõnul ignoreerib pank 69 protsendi Nordea töötajate soovi läbirääkimisteks ja kokkulepeteks ning töötajate esindajaid ei kaasata ei ettevõtte saneerimisse ega liitmisse. Samuti rikub pank töötajate hinnangul seadusest tulenevat teavitamiskohustust ning sekkub ametiühingu siseasjadesse, teatas EAKL.

"Eesti töötajad on teinud oma tööd hästi, ehitanud üles siinse turu suuruselt kolmanda panga ning teenivad omanikele aastas kümneid miljoneid eurosid kasumit. Mullu oli juba üheksa kuuga teenitud mahaarvestuste eelset kasumit üle 42 miljoni euro," märkis keskliit.

Detsembris 2014 asutatud Nordea ametiühingu püüe sõlmida pangaga kollektiivleping pole EAKLi teatel kaks aastat vilja kandnud. 23. novembril teatas Nordea lepinguläbirääkimiste peatamisest kuni Nordea Balti riikide äri ühendamiseni DNBga.

"Mure ja teadmatus eelseisvatest muudatustest on kasvatanud ametiühingu liikmeskonna Eestis 69 protsendini kõigist Nordea töötajatest. Töötajad soovivad selgust töösuhte osaks olevate töölepinguväliste kokkulepete säilimise osas ka tulevase tööandjaga ning töötajate kohtlemise osas nende võimaliku koondamise korral," vahendas EAKL.

EAKLi teatel on Nordea keeldunud kokkulepetest ega ole kaasanud töötajate esindajaid ühinemist ettevalmistavatesse töörühmadesse. Liitmisprotsessi viiakse läbi töötajate huve ignoreerides ning nende eest informatsiooni varjates.

Riiklik lepitaja Eestis on võtnud töötüli ka oma menetlusse.