Avaldusele eelnes organisatsiooni Transparency International hiljutine üleskutse algatada uurimine PACEs toimunud häälteostmissüüdistuste suhtes.

Nimelt on teiste riikide seas Aserbaidžaan väidetavalt paljude aastate vältel põhjendamatult mõjutanud Euroopa Nõukogu tegevust ja hääletamist inimõiguste teemadel, sealhulgas kandnud mõjukamatele parlamendiliikmetele väidetavalt üle suuri rahasummasid ja teinud teisi teeneid.

Süüdistuste allikas on mõttekoda European Stability Initiative, mis avaldas detsembri keskel raporti, kus oli välja toodud kingitusi, mida väidetavalt mõju saavutamiseks üle anti.

2012. aasta detsembris maksti ühele itaalia poliitikule suur summa altkäemaksu. Raporti järgi jõudis raha Itaaliasse kahe Eesti ja Läti panga kaudu.

Raha liigutati Lätis asuva Baltikums Banki ja Danske panga Eesti filiaali kaudu. Raha liikus Suurbritannias ja Marshalli saartel registreeritud ettevõtete kaudu.

Süüdistuste keskmes on itaallane Luca Volonte, kuid välja selgitamist vajab, kas tegu oli üksikjuhtumiga või on ka teised Euroopa Nõukogu esindajad teinud Balti pankade kaudu diskreetseid tehinguid.

Loe pikemalt ERR-ist.