Märtsikuistel parlamendivalimistel EKRE ridades kandideerinud, 4152 häält saanud ja sellega endale riigikogus koha kindlustanud 33-aastane Siim Pohlak tegi maakondlike raadiojaamade äris algust 2007. aastal, kui Tre Raadio internetiraadiona Raplas tegevust alustas.

Ametlikuks raadiojaamaks sai Tre Raadio 2010. aastal, kui sai FM sagedusloa ja hakkas Raplamaal tegutsema. 2014. aastal laienes raadiojaam Pärnusse, võttes üle varasemast Päikeseraadiost vabaks jäänud sageduse, ning 2016. aastal Järvamaale, võttes üle sealse Kuma Raadio sageduse.

Samal aastal aastal omandas Tre Raadio ka Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Lõuna-Eestis tegutseva raadiojaama Ring FM-i. Nüüd on sellele lisandunud Valgas tegutsev Ruut FM, mille viimase kolme aasta majandustulemused pole just roosilised.

Mullu üle 6400 eurot kahjumit

Kui 2017. aastal oli raadiot haldava Raadio Ruut OÜ käive 20 283 eurot, siis eelmise aasta lõpuks oli müügitulu langenud 15 588 euroni. Ettevõte on vähemalt viimasel kolmel aastal kahjumis tegutsenud.

Kui 2016. aastal oli kahjumi suurus ca 3000 eurot ja 2017. aastal suudeti seda vähendada ca 1100 euroni, siis eelmise aasta lõpus küündis see üle 6400 euro. Ka on ettevõttel Creditinfo andmeil üleval üks maksehäire Julianus Inkasso ees, mis jääb vahemikku 320–640 eurot.

Pohlaku enda kinnitusel ei olnud rahaline pool Raadio Ruudu tehingus nii kaalukas. „Omanikule oli oluline, et raadiojaam jätkaks ja keegi vankrit edasi veaks,” rääkis Tre Raadio omanik.

Ta usub, et kuna talle 2016. aastast kuuluv Ring FM ja äsjaomandatud Ruut FM tegutsevad samas piirkonnas, siis on laienemisest tekkiv sünergia kindlasti mõlemale jaamale abiks. Küll aga märkis ta, et kindlasti tulevad Valga raadios ümberkorraldused, kuid nendest on veel vara rääkida.

Kui aga vaadata teisi ettevõtteid, mille omanikeringi Pohlak kuulub, siis on üsna mitmel neist Raadio Ruuduga sarnane rahaline seis – mitu viimast aastat on tegutsetud kahjumlikult, üleval on 1-2 maksehäiret või maksuvõlg.

Tre Raadiol ka maksuvõlg

Näiteks Tre Raadio ühingul on üleval 832 euro suurune maksuvõlg, ettevõtte kahjum oli 2017. aastal ca 15 500-eurose käibe juures ligi 5600 eurot.

Täiendava raadiojaama ostu olukorras, kus mitmel temaga seotud ettevõttel ei lähe üldse hästi, põhjendas Pohlak ise sellega, et „munad on erinevates korvides”. Ka tõdes ta, et Tre Raadio kui pisikeste maakonnajaamade keti majandamine on loomulikult keeruline. „Aga olen mingis mõttes ka fanaatik ja püüan kord alustatut ikka edasi viia,” põhjendas ta.

Ühtlasi oli vähemalt ühel talle kuuluval raadiojaamal veel hiljuti väga head majandustulemused ette näidata. See on lisaks Lõuna-Eestile ka kolmes Eesti suuremas linnas tegutsev Ring FM. Viimase avalikult kättesaadava, 2017. aasta majandusaruande järgi oli Ring FM Media OÜ müügitulu üle 400 000 euro ja selle kasum jäi üle 56 000 euro. Siiski on ka sellel ettevõttel praegu Creditinfo andmetel 6732 euro suurune maksuvõlg.

EKRE ridadesse kuuluv Pohlaku Tre Raadio on viimasel ajal palju tähelepanu saanud tänu erakonna juhtide Mart ja Martin Helme jutusaatele „Räägime asjast”. Raadiojaama omaniku sõnul on see ainus erakonnaga seotud saade nende eetris.

Ühtlasi märkis ta, et iga erakond võib nende raadios osta eetriaega ja reklaami teha. „Seda võimalust on aegade jooksul kõik Eestis tegutsevad erakonnad kasutanud ja kellelegi takistusi pole tehtud,” lausus Pohlak.