„Sir Arvi Parbot jäädakse kiindumusega mäletama kui kõige mõjukamat 20. sajandi tegelast Austraalia ressursitööstuses,” ütles Austraalia loodusvarade ja energiasektori tööandjate organisatsiooni AMMA tegevjuht Steve Knott.

Parbo põgenes Eestist 1944. aastal 18-aastasena ja oli Saksamaal põgenikelaagris kuni 1949. aastal Austraaliasse siirdumiseni.

Parbo teeneks peetakse võtmetähtsusega rolli mängimist Austraalia alumiiniumi- ja niklitööstuse rajamisel pärast Western Mining Corporationisse tööle asumist 1956. aastal. Hiljem sai temast selle ettevõtte tegevdirektor ja esimees.

„Arvi hinnatud juhtimine ja visioon on muutnud Austraalia tugevamaks ja jõukamaks riigiks ning aidanud parandada tuhandete elusid,” ütles Austraalia föderaalne ressursside minister Matt Canavan. „Ressursitööstus jääb kurvalt puudust tundma Sir Arvi Parbo märkimisväärsest elust ja panusest.”

Austraalia endine peaminister John Howard tunnustas Parbot galaõhtusöögil eelmisel aastal, nimetades teda „oma tööstusvaldkonnas teiste kohal kõrguvaks tegelaseks”, kes „kehastas suurepärast sisserännet Austraaliasse pärast Teist maailmasõda”.

„Ta kehastas seda põlvkonda, mis tegi nii palju moodsa Austraalia ülesehitamiseks,” ütles Howard õhtusöögil. „Ta oli väljapaistev näide sedasorti ettevõtjatest, keda Austraalia kaevandustööstus tootis.”

Parbo oli lisaks Western Mining Corporationi juhtimisele ka Alcoa of Australia ja BHP esimees.

Parbost jäävad maha abikaasa Lady Saima Parbo ja kolm last.