Eile avaldatud raportis teatas Euroopa Komisjon, et Itaalia ei ole teinud piisavalt edusamme oma tohutu võla vähendamiseks vastavalt Euroopa Liidu eelarvereeglitele ning on antud luba distsiplinaarmenetluse alustamiseks, vahendab Bloomberg.

„Itaalia riigivõlg jääb majanduse jaoks peamiseks nõrgaks kohaks,” teatas Euroopa Komisjon oma raportis. Itaalia riigivõlg suureneb sisemajanduse kogutoodangu suhtes nii 2019. kui ka 2020. aastal kuni 135 protsendini suure võlga suurendava lumepalliefekti, kahaneva esmase ülejäägi ja kehvade tulemustega erastamistegevuse tõttu,” öeldakse raportis.

Euroopa Komisjon astus alles esimese sammu keerulises protsessis, mis nõuab Euroopa Liidu valitsustelt selle mitu korda kaalumist. Kuigi igasugune trahv oleks suhteliselt väike, tekitaks Euroopa Liidu ametlik noomitus Itaaliale lisaprobleeme. Itaalial on niikuinii probleeme finantsturgudel ning valitsevad pinged riiki juhtivate erakondade, populistliku Viie Tähe Liikumise ja paremäärmusliku Liiga vahel.

Praegu on Euroopa Komisjonil 20 päeva aega, et öelda, kas Itaalialt tuleb nõuda 0,2% SKT-st ehk umbes 3,5 miljardit eurot. Kui Itaalia ei suuda Euroopa Liidu võla vähendamise nõudeid täita, võib trahvisumma kasvada.

Kuigi Euroopa Liit on alustanud selliseid protseduure ka teiste riikide suhtes, ei ole seda kunagi tehtud ülemäärase võla tõttu. Ühtki riiki ei ole tegelikult trahvitud ja on valitud muud sanktsioonid.

Isegi kui Itaalia suudab lõpuks finantskaristust vältida, langeb Itaalia valitsusele distsiplinaarprotseduuri vari, mis raskendab igati Euroopa Liidu asjades kaasarääkimist.