Tallink Silja laevapoed ei tohi alkoholi müüa kruiisi algusõhtul vaid alles järgmisel hommikul, kirjutas Helsingin Sanomat.

Keeld tundub olevat drastiline, sest alkoholi joomine on nii Soome kui ka Rootsi noorte seas alates aastatuhande algusest silmaga nähtavalt langenud.

Kuid selle põhjuseks on asjaolu, et koos lastega lühikesele kruiisireisile suundunud vanemad tundsid ennast pummeldavate noorte keskel väga ebamugavalt.

Samuti avaldas Rootsi politsei muret ülemäärase joomise pärast laevadel, mis toob kaasa nii vägivalda kui ka seksuaalkuritegusid. Esmakordselt palus Rootsi politsei karmistada laevafirmade alkoholipiirangut 2016. aastal, kui näiteks Viking Line müüs kruiiside ajal oma laevapoodides napsu eriliselt odava hinnaga.

Väljamüügi keelu tõttu on nädalavahetuste orgiad märkimisväärselt jahtunud, sest pidustused jäävad laeva restoranidesse ja ööklubidesse, kus alkohol maksab palju rohkem. Seetõttu teenib ka laevafirma restoranis müüdava alkoholi pealt kõrgemat marginaali, võrreldes kauplusega.

Tallink Silja kommunikatsiooni asepresidendi Marika Nöjdi sõnul on muutunud laevakoridorid vaikemaks, mis tagab reisijatele senisest parema öörahu. Ühtlasi lihtsustab alkoholipiirang samuti laevakajutite puhastamist, sest näiteks Turu - Stockholm liinil peatub laev vaid ühe tunni ning joomingulaga koristamine on olnud meeskonnale tõsiseks väljakutseks.