Keskpanga juht Jerome Powell kasutas võimaliku intressilangetuse vajaduse põhjendamiseks vanasõna, vahendab Briti majandusleht Financial Times.

„Unts ennetust on väärt rohkem kui nael ravi,“ lausus Fedi juht ajakirjanikele selgitamaks, miks maailmamajanduse kasvu aeglustumise ning USA presidendi Donald Trumpi algatatud kaubandussõja loodud riskide pehmendamiseks oleks tarvis intressimäärasid langetada ehk siis laenuraha odavamaks muuta.

Enne kindla otsuse langetamist on aga tarvis rohkem infot. Powell sõnul on uus info, mis laekub tänase ning Fedi vabaturukomitee järgmise, 31. juulil toimuva kogunemise vahel, majanduspoliitiliste otsuste langetamiseks kriitilise tähtsusega.

Lisaks tavapärastele rutiinsetele makronäitajatele tuleb sel ajavahemikul ka info G20 Jaapani kogunemise raames toimuva USA presidendi Donalt Trumpi ja Hiina presidendi Xi Jinpingi kohtumise tulemuste kohta. Just sellelt kohtumiselt oodatakse lahendust USA ärimehi hirmutavate kaubanduspingetele.

Powelli sõnul on enne otsuste langetamist vajalik riske kaaluda ning küsida, kas need mõjutavad majanduse väljavaateid.

Majandusleht märgib, et Fedi üks suurimaid väljakutseid intressimäärade langetamisel on asjaolu, et USA majandusnäitajad ei ole halvenenud sellele tasemele, et ametnikud ning ka teised analüütikud kardaksid järsku majanduse aeglustumist või -langust, millega saaks rahapoliitika lõdvendamist lihtsasti õigustada.

Ametlikus avalduses tõdes Fed, et USA majandusaktiivsus kasvab mõõdukas, mitte kiires tempos, kuid selleks aastaks oodatakse 2,1% majanduskasvu ning tulevaks aastaks 2% kasvu.

Sarnaselt Euroopa Keskpangale on ka USA keskpanga jaoks murettekitavaks faktoriks inflatsioon, mis on allpool keskpanga sihiks seatud 2% taset.