„Hiinaga läheb väga hästi,“ säutsus Trump Twitteris. "Nad maksavad kümneid miljardeid dollareid. Nad on devalveerinud valuutat ja pumbanud pangandussüsteemi hiiglapalju raha. Seni pole meie tarbijad midagi maksnud ja ka inflatsiooni pole. USA keskpank pole üldse aidanud!“

Trump märkis, et mitmed riigid soovivad läbirääkida päriskaubanduskokkuleppeid, kuna ned ei taha langeda USA tollitariifide ohvriks. Ühestki konkreetsest riigist ta ei rääkinud.

Neljapäeval tegi Trump äkkotsuse kehtestada 300 miljardi dollari ulatuses Hiinast impordile kümne protsendine tollitariif. See üllatas investoreid, kes lootsid pikkade läbirääkimiste järel kaubandussõja lõppu.

Hiina teatas reedel, et võtab USA vastu kasutusele vastumeetmed.

Tariifid peaksid muutma välismaised kaubad kallimaks ja seeläbi aitama kodumaist tootmist. Et välismaised tootjad oleksid konkurentsivõimelised, võivad nad hinda alandada. Puuduvad märgid sellest, et Hiina oleks alandanud USAsse eksportimiseks hinda, kirjutab Reuters.

Märtsis NBERi poolt avaldatud uuringu kohaselt maksid 2018. aastal USA kehtestatud tariifid täielikult kinni ameerika tarbijad.