Maailma suurim välisriikides elavate inimeste ühendus InterNations on teinud 64 riiki hõlmava uuringu, kus küsitletakse välismaale kolinud ja seal tööle asunud inimeste hinnanguid.

Eesti paikneb 64 riigi hulgas 23 kohal, sest siin elavad välismaalased toovad küll positiivsena välja Eesti e-riigi teenuseid ja asjaajamise lihtsust, kuid nendivad, et siin on raske sisse sulanduda ja sõpru leida.

Samas troonib Eesti esikohal digitaalsete teenuste (Digital Life) kategoorias juba teist aastat järjest - uuring toob välja, et lausa 94% välismaalastest hindab väga kõrgelt Eesti digiteenuseid. Kõrgel seitsmendal kohal on riik välismaal töötamise (Working Abroad) kategoorias tänu heale töö- ja vaba aja tasakaalule ja kõrgele kindlustundele. Eelmisel aastal oli riik veel 17. kohal.

Mis aga Eesti asukohta edetabelis alla veab, on siinne tööväline elu. Välismaalased hindavad, et siin on raske kohaneda ja sõpru leida ja seda näitavad ka kohad eri kategooriate edetabelites. Nii platseerub Eesti näiteks elukalliduselt 23. kohale, kuid kohanemise asjus (Ease of Settling In Index) jääb Eesti kõigist riikidest 48. kohale.

"Näib, et välismaalased ei tunne end Eestis oodatuna ja riik jääb sõbralikkuse kategoorias kümne tagumise riigi hulka, 58. kohale," järeldavad uuringu koostajad. "Vaid pooled (53%) vastajatest hindasid suhtumist välismaalastesse positiivseks (riikide keskmine on 65%) ja pooled (50%) leidsid, et kohalikud on "üldiselt sõbralikud". Üks Saksamaalt pärit inimene tõi näiteks välja kasvavat vaenulikkust välismaalaste suhtes kui teemat, millega tal on väga raske Eestis toime tulla. Samuti on raske õppida Eesti keelt (74%) ning leida uusi sõpru (37%) ning harjuda kohaliku kultuuriga (23%)."

Välismaalastele elama asumiseks parimad riigid on Taiwan, Vietnam ja Portugal, viimastele kohtadele paigutusid Kuveit, Itaalia ja Nigeeria.