Euroopa Komisjoni uus juht Ursula von de Leyen andis täna teada, et tema juhitud Komisjonis hakkab olema kaheksa asepresidenti ja kolm neist hakkavad olema juhtivad asepresidendid, kirjutab Bloomberg. Ka Vestagerist saab Frans Timmermansi ja Valdis Dombrovskise kõrval üks juhtivatest asepresidentidest.

Seejuures saab tema ülesandeks koordineerida digiajastu nõudmistele vastava Euroopa tegevuskava, mis annab taanlannale kontrolli nii tehisintellekti, suurandmete, innovatsiooni kui küberturvalisusega seotud teemade üle.

Sama palju muret peaks digihiidudele tegema ka see, et Vestager jätkab ka oma senisel konkurentsivoliniku ametikohal, kus ta on juba kirjutanud suuri trahve välja nii Apple’ile kui Google’ile ning teeninud sellega USA presidendilt Donald Trumpilt ära ka mitmeid vihast nõretavad Twitteri säutsud.

Tõenäoliselt tõstis aga just Washingtonile pinnuks silmas olemine tema aktsiaid ametikõrgenduse saamisel. „On teatud valdkondi, kus Euroopa peab järele jõudma,” märkis Ursula von der Leyen tänasel pressikonverentsil, lisades, et Margrethe Vestager asub juhtima seda valdkonda, mille ülesandeks on tagada, et Euroopa oleks digiajastuks valmis.

Kuigi Vestager on kirjutanud nii monopolidevastases võitluses kui maksujuhtumites digihiidudele külma närviga hiigeltrahve välja, on ta oma tegevusega vihastanud ka mitmeid EL-i liikmesriike. Näiteks, kui ta blokeeris Siemensi ja Alstomi ühinemise, ei olnud sellega rahul ei Pariis ega Berliin.

Vestageri üheks esimeseks ülesandeks, kui ta 2014. aastal konkurentsivolinikuna ametisse asus, oli algatada üks Google’iga seotud juurdlus, milletõttu oli tema eelkäija suure tule alla sattunud. Google’i emafirma Alphabet pidi kolme juurdluse tulemusel tasuma üle 8,2 miljardi euro, muutma Androidi telefonitarkvaraga seotud hinnastamispoliitikat ja reklaamide näitamist.

Sellega ei pruugi aga Google’i mured veel lõppenud olla, kuna praegu on käimas ka värskeid juurdlusi, mille kohaselt ei järgi digihiid piisavalt hästi monopolidevastaseid regulatsioone. Vestageri uus võimutäius võimaldab tal liikuda monopolidevastase võitluse piirangutest kaugemale.

Pärast tänase ametikõrgenduse saamist ütles Vestager Twitteri vahendusel, et eesseisev töö teeb teda ühtaegu õnnelikuks ja alandlikuks. Sarnaselt teiste volinikukandidaatidega peab ka Vestager oktoobri alguses läbima Euroopa Parlamendi kuulamised.