China Mobile, China Telecom ja China Unicom pakuvad reedest oma klientidele 5G pakette, mis algavad alates 128 jüaani ehk 18 dollarit 30GB andmeside mahu eest kuust, kirjutab CNN Business. Need võimaldavad hiinlastel kasutada ülikiiret interneti teenust.

Tarbijatele suunatud 5G teenused on kättesaadavad 50 linnas üle Hiina. Nende hulgas on nii Peking, Shanghai, Guangzhou ja Shenzhen, teatas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua. Shanghais on aktiveeritud ligi 12 000 5G tugipunkti selleks, et tagada 5G levi linna olulisematel välialadel.

Kuigi Hiinas käivitatud 5G võrk on Brenstein Research andmetel kõige suurem maailmas – andes sellega riigile ka palju mõjuvõimu tehnoloogia valdkonnas juurde –, ei ole hiinlased siiski esimesed, kes seda on teinud. Selle aasta jooksul on valitud piirkondades 5G võrgud avanud juba nii USA kui Lõuna-Korea.

Hiinas on kõige rohkem mobiilse interneti kasutajaid maailmas. Xinhua andmetel on nutitelefonid, millega surfatakse ka internetis, olemas 850 miljonil hiinlasel. Jefferies analüütikute hinnangul küündib 5G võrgu kasutajate arv Hiinas 2020. aastaks sellest 7%-ni ehk 110 miljonini.

Maailma suurim mobiiltelefonide valmistaja Huawei mängib Hiina üleminekul 5G võrkudele võtmerolli. Shenzhenis asuv ettevõte varustab kõiki kolme mobiilioperaatorit 5G tehnoloogiaga. Riigi suurim telekom ettevõte, China Mobile ostis pooled oma 5G seadmetest Huawei käest, kirjutab China Daily. Ülejäänu tuli Huawei Euroopa konkurentidelt Nokialt ja Ericssonilt ning kohalikult konkurendilt ZTE-lt.

Samas on Huawei 5G seadmed viimasel ajal väga tugeva rahvusvahelise surve alla sattunud, arvestades, kui tugevalt teeb USA nende vastast selgitustööd. Washington püüab maailmariike mõjutada Huawei seadmete kasutusele võttu Hiina jaoks luuramise hirmus oma riigis keelustama.

Eesti peaminister Jüri Rataski leppis lõppeva nädalala teises pooles Ameerika Ühendriikides käies USA asepresidendi Mike Pence'iga kokku Eesti ja USA ühise lähenemise 5G ehk viienda põlvkonna mobiilsidestandardi võrkude turvalisusele, milles paljuski nähakse Huawei tehnoloogia välistamist 5G võrkude väljaehitamisel riigis.

Huawei ise on eitanud igasuguseid turvariske oma 5G seadmetel. Ka ei ole see takistanud Hiinal ettevõttel üleilma erinevaid kliente leidmast – Huawei on juba sõlminud 60 lepingut erinevate mobiilioperaatoritega –, olles selles osas isegi edukam kui tema Euroopa konkurendid Ericsson ja Nokia.