Motivatsioon on vajalik selleks, et asjad liikuma hakkaksid. Kui ei ole tahet, ei juhtu midagi. Üks parimaid võimalusi oma isikliku tulemuslikkuse parandamiseks on oma motivatsiooni juhtida ning leida isiklikud käivitajad. Kui sa suudad oma motivatsiooni juhtida, suudad ka elus ettetulevate tagasilöökidega hakkama saada, samuti ennast inspireerida ning edasi liikumiseks tee leida, endale uusi kogemusi luua ning isiksusena areneda ja kasvada, kirjutab ettevõtja ning isikliku arenu arengu koolitaja JD Meier Timesi blogis.

Siin on mõned JD Meieri motivatsioonitööriistad, mis tõesti töötavad:

1. Ühenda töö enda väärtustega

See on kõige olulisem tööriist. Kui suudad oma igapäevatöö enda väärtustega ühendada, olgu see kasvõi vähesel määral, on see juba oluline samm. Soovituste autor märgib, et tema jaoks on sellised väärtused näiteks õppimine ning areng. Ja ta leiab võimaluse igas olukorras oma oskusi parandada. Nii ei helista ta mitte lihtsalt kliendile tagasi, vaid võidab endale fänni ega täida lihtsalt ülesannet, vaid lihvib oma oskusi. Ega saa lihtsalt midagi tehtud, vaid õpib midagi uut.

2. Leia enda jaoks põhjus

Mõtle enda jaoks välja liikumapanev põhjus ning jää sellele kindlaks. Nii tõdeb autor, et kui asjad ei lähe nii nagu plaanitud, tuletab ta endale meelde, et tema eesmärk on teisi aidata ning suurepäraseks muuta ning see aitab tal taas rajale saada ning teistele oma teadmisi jagada.

3. Vajadusel muuda põhjust

Mõnikord teed asju valedel põhjustel. Kas teed tööd selleks, et saaksid asja kaelast ära või selleks, et õpiksid midagi uut? Põhjuse muutmisest võid saada uue inspiratsiooni.

4. Muuda tegutsemisviisi

Ülesanded saab muuta nauditavamaks, kui pelgalt ära tegemise asemel teed asju õigesti ja hästi. Mõtle ülesande täitmisele kui võimalusele oma oskusi täiustada. Vahel on aegamööda tegemine parem. Teinekord aga on oluline mängulisus ning asjade kiirendamine. Asjade teostamise viisi muutes saad rutiini muuta ning huvi suurendada.

5. Mäleta tunnet

Oma meeleolu muutmiseks on parim viis lasta peast läbi filme ja stseene. Mäleta tunnet. Kuidas sa tundsid, kui esimest korda suudlesid? Mis tunne on lebada päikeselisel suvepäeval rohelisel murul? Kui tunned ennast hästi, leiad kiiresti ka motivatsiooni.

6. Vaheta aega. Ole minevikus, olevikus või tulevikus

Mõnikord pead olema siin ja nüüd. Vahel on aga hetkeolukord masendav. Ajahetke vahetamise võlu on selles, et saad endale visualiseerida kas rahulduspakkuvamat tulevikku või meenutada kauneid hetki minevikust. Kui aga avastad end mineviku valulikke hetki meenutamast, on aeg tagasi olevikku naasta ning siin head leida.

7. Leia tähendusrikas metafoor

Leia metafoor mis sind laeb. Võib-olla oled sa „väike mootor mis suudab" või „oled oma elemendis". Kõige võimsam on leida oma väärtustega seotud metafoor. Seetõttu muudab autor enda projektid „eepilisteks seiklusteks".

8. Tegutse

Saladus peitub selles, et kui sa seda tead, saad ka oma elu muuta. Sageli tuleb tegutsemine enne motivatsiooni. Hakkad lihtsalt tegutsema ning siis tuleb ka motivatsioon. Nikel on õigus, kui kasutas sloganit „Lihtsalt tee" (Just do it). Sama on trenniga. Mõnikord ei taha kohe üldse trenni minna, aga kui tegema hakkad, tuleb ka nauding.

9. Seo asjad heade tunnetega

Leia võimalus siduda asjad heade tunnetega. Näiteks kuula oma lemmiklaulu, kui pead tegema midagi, mis sulle ei meeldi. Lugu peab olema selline, millest saadav heaolutunne paneb sind ülesande ebameeldivust unustama. Keeruline on väita, et sulle miski ei meeldi, kui tunned ennast suurepäraselt.

10. Vaimusta kõigepealt iseennast

Nii inspireerivad end paljud kuulsad loominguinimesed. Nad loovad filme või kirjutavad raamatuid, mis kõigepealt neile endale muljet avaldavad. Nad ühendavad kire tööga ega sõltu teiste inimeste tehtust ja ettepanekutest. Nad ise käivitavad ennast.

11. Sa valid tegutsemise

Kui korrutad endale, et pead midagi tegema, siis vähendad sellega motivatsiooni. Valiku võim on suur ning see võib su motivatsiooni hüppeliselt suurendada. Nii et vali sõnu hoolikalt ja pane need enda heaks tööle.

12. Võta keegi kampa

See on võimalus asjadest rõõmu tunda. Ühe jaoks valulik ja ebameeldiv ülesanne võib olla teise jaoks. Puhas rõõm. Tee koostööd kellegagi, kes tunnustab su oskusi või kes on sulle mentoriks ning saad madalseisudest üle.

13. Muuda oma küsimust

Vahel on tarvis fookust muuta. Fookuse muutmiseks muuda küsimust. Kui küsid endalt, mis on selles olukorras valesti, siis loomulikult leiad põhjusi virisemiseks. Selle asemel küsi, mis on selles olukorras hästi ja nii leiad positiivseid tahke, mis sind edasi viivad.

14. Määra kindlad ajad söömiseks, magamiseks ja trenniks

Mõnikord töötavad su keha ning emotsioonid sinu vastu, sest sa ei anna neile aega end tankida. Lihtne viis tulemuste parandamiseks on tekitada, söömise, magamise ning füüsilise liigutamise rutiin, mis sind toetab.

15. Toetu oma tugevustele

Liigselt oma nõrkustele keskendudes teed endale karuteene. Tugevused seevastu aitavad energiat taastada ning edasi liikuda. Tugevused on need, milles saad enim areneda ja kasvada. Leia asjad mida saad terve päeva teha ja mida sa tõeliselt naudid. Edu viib edasi ja loob ennast uuesti.

Autor soovitab neid tehnikaid proovida, et leida sulle kõige paremini sobiv. Lõppude lõpuks tuleb kogu motivatsioon enesemotivatsioonist ning mida rohkem sa ennast tunned, seda lihtsam on sul ka motivatsiooni leida.