Vaatamata sellele, et Saksamaa pole veel langetanud lõplikku otsust Huaweile 5G võrkude arendamisel ligipääsu tagamise osas, teatas Telefonica, et alustab 2020. aastal uuema generatsiooni võrkude ehitamist tehes selleks koostööd nii Nokia kui ka Huaweiga. Saksa telekomi sõnul tagab koostöö mitme tarnijaga sõltumatuse ühest tehnoloogiapakkujast.

Telefonica kinnitas, et nii Nokia kui ka Huawei seadmed läbivad range turvakontrolli ning peavad olema kooskõlas Saksa standardite ja seadustega. Ettevõte plaanib käivitada esimesed 5G võrgud Berliinis, Hamburgis, Münchenis, Kölnis ja Frankfurtis juba algava aasta esimeses kvartalis. 2022 aastaks loodab Telefonica pakkuda 5G ühendust 16 miljonile kasutajale 30 linnas.

Usaldust Huawei suhtes väljendas Brüsselis toimunud konverentsil ka Vodafone’i tegevjuht Nick Read, kelle hinnangul kahjustaks USA-Hiina kaubandussõjast tulenevalt Huawei tõkestamine ainult Euroopa huve. „USA-l on vähe kaotada, sest Huawei seadmeid nad oma suurtes võrkudes niikuinii ei kasuta. Huaweil on samas hiiglaslik koduturg, mis ettevõtet vee peal hoiab. Euroopa oleks ainus regioon, mille arengut võrgutehnoloogia pakkujate välistamine tõsiselt pärsiks.

Read hoiatas, et kui sideettevõtete valikuvabadust tarnijate osas põhjendamatult piirata, siis kannatab selle all nii Euroopa tehnoloogiatööstuse areng ning töökohad. „See on võistlus, kus peame tõstma oma IKT ja digitaalset võimekust tagamaks oma tootmis- ja arendustegevuse konkurentsivõime. Ärgem hoidkem 5G-d tagasi, sest see on järgmise tööstusrevolutsiooni võimaldaja. Konkurentsis USA ja Hiinaga vajame mitmekesist tehnoloogilist võimekust,“ ütles Read.