Kahe-nädalane üleriigiline kollektiivstreik, mille eesmärk on väljendada rahulolematust Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni pensionireformi plaani vastu, on põhjustanud ulatuslikke häireid nii rongiliikluses kui kiirteedel, sundinud mõnesid koole oma uksi sulgema ja toonud rohkem kui üle poole miljoni inimese tänavatele protestima, kirjutab Reuters.

Pärast järjekordsete läbirääkimiste ummikusse jooksu neljapäeval kutsusid kõva joonega ametiühingud tööseisakuid jätkama ka pühadeperioodil. Mõõdukamad ametiühinguid on loobunud selles kaasa löömast, viidates jõulurahule. Prantsuse riiklik rongifirma SNCF jätkas sel laupäeval piiratud mahus teenuste pakkumist. Olukorras, kus pühad on kohe ukse ees ja Pariisis elavad prantslased tahavad linnast välja sõita, tähendas see kiirrongiliikluse vähendamist poole võrra.

Pariisi ühes kõige rahvarohkemas, Saint-Lazare rongijaamas oli näha palju reisijaid, kes seisid nõutult rongide väljumistabloode ees, lootes seal uut informatsiooni leida. Sylvain de Pierrepont ja Cathy Walters, kes tahtsid koos oma kahe lapsega Normandiasse sõita, pidid ootama, sest nende rong hilines. “See on natuke stressi tekitav, et me ei tea, kas me saame rongi peale või mitte,” nentis de Pierrepont.

Lisaks katkestustele rongiliikluses – kus reisijad peavad võitlema limiteeritud istekohtade pärast – on tabanud streigist põhjustatud kaos ka Pariisi metrood ning linna lähiliinide liiklust, mis ühendab Pariisi kesklinna eeslinnadega. Pooled Pariisi metrooliinidest ei töötanud laupäeval. Aurelie Lecerf märkis, et on täiesti valmis selleks, et tema sõit Pariisi eeslinnast Normandia linna Caen võtab tavapärase kolme tunni asemel kuus tundi.

Streikivad ametiühingud pole rahul Macroni reformiga, millega Prantsuse president tahab ühtlustada kogu riiklikku pensionisüsteemi, jättes seni osades sektorites kehtinud eripensionid uuest süsteemist välja. Ka tahab Prantsuse president tõsta pensioniiga 64. eluaastani. Täna on see 62 eluaastat. Ametlikud arutelud pensionireformi üle jätkuvad jaanuaris, kui valitsus tahab reformi parlamenti viia ning juba järgmiseks suveks sellele heakskiidu saada.

Prantsuse president Emmanuel Macron on kutsunud transpordi ametiühinguid pensionirefomiga seotud streigid vähemalt jõulude ajaks peatama, et vältida sel ühel kõige intensiivsemal reisiperioodil suuremaid häireid reisijate liikluses, teatab Reuters täiendavalt.

„Streigid on küll põhiseadusega lubatud ja kaitstud tegevus, kuid ma arvan, et on perioode, kus võiks pidada vaherahu puhtalt austusest Prantsuse perede ja pereelu suhtes,” ütles Macron. Ühtlasi rõhutas Prantsuse president, et keegi ei tõlgenda seda pausi streikides ametiühingute nõudmistest loobumisena.

Küll aga näitaks see vastutustunnet ja austust nende prantslaste vastu, kes igapäevaselt ühes linnas ei ela ja tahavad pühadeperioodi taas koos perekonnaga veeta.