Softcomi tegevjuhi Priit Pettai sõnul lakkasid pehme mööbli tellimused peaaegu kohe, kui eriolukord välja kuulutati. Samas esitas eriolukorra juht ja peaminister Jüri Ratas Eesti ettevõtjatele üleskutse asuda valmistama kriisiolukorras vajalikku, sealhulgas isikukaitsevahendeid.

Softcomis, kus on olemas kangast detaile välja lõigata võimaldav lõikur, samuti õmblus- ja overlokmasinad, otsustati väljakutse vastu võtta. Esimesed tootenäidised valmisid mõne päevaga.

Nüüdseks on tellijad hooldekodude, haiglate, hambaravikabinettide, vanglate ja teiste asutuste näol leitud ja tootmine käib. Valikus on ligemale viisteist artiklit: kombinesoonid, jalakaitsed, mütsid, kätised, põlled jne. Vastavalt klientide vajadustele tuleb nimetusi kindlasti veel juurde.

Isikukaitsevahendite valdkonnas on kõige suuremaks defitsiidiks kujunenud kaitsemaskid. Softcom on kohe-kohe valmis ka neid tootma. Tuleval nädalal peaks lennukiga kohale jõudma maskiliin, millega on võimalik toota neli miljonit maski kuus. Maskide tootmine saab olema täiesti automatiseeritud: liinioperaator sisestab materjalid ja jälgib, et protsess tõrgeteta toimiks, valmis maskid lähevad aga ilma inimkäe vahele segamata otse karpi.

Eesti riigi tellimus 400 000 maskile on juba olemas, aga Softcomi esindaja usub, et kindlasti ei jää see viimaseks. "Lähiajal on lootust maskidele ka eurosertifikaat saada."

Isikukaitsevahendite õmblemiseks sobivat materjali oli Softcomis vähesel määral olemas, ent seda tuli ka hulgiladudest otsima hakata. Nii palju, kui oli võimalik, suunati Softcomis isikukaitsevahendeid õmblema oma maja inimesi, aga puidutöömehi siiski õmblus- või overlokmasina taha panna ei saa. Seepärast on firmal suurte tellimuste täitmiseks õmblusoskusega inimesi juurde vaja.

Firma töökuulutus on juba mõnda aega üleval olnud nii Töötukassa kodulehel kui ka firma enda Facebooki lehel, aga kandideerijaid on senini üsna vähe olnud. „Nii et ootame ikka veel endi hulka usinaid, nobedate näppudega õmblejaid, kes soovivad panustada riigi aitamisse ja kellel on oskus töötada tehaseõmblusmasinatega,“ ütles Priit Pettai. Töösoovijad saavad ühendust võtta ka aadressil priit@softcom.ee.

Vaata videost, kuidas töötab masin, millel valmib 4 miljonit kaitsemaski kuus:

*

NB! Delfi koostöös Tallinna linnaga püüab Eestit tabanud eriolukorra ja probleemide ajal viia kokku pealinna abivajajaid- ja pakkujaid. Osale sinagi aktsioonis “Seljad kokku”!

Täpsemad reeglid:

1. Delfi pakub võimalust kõikidele töö- ning abivajajatele või -pakkujatele endast märku anda.
2. Blogisse saavad postitada registreeritud identifitseeritavad kasutajad.
3. Kõik avaldamisele minevad postitused on moderaatori poolt modereeritud.
4. Postitus peab sisaldama probleemi või abi pakkumise kirjeldust, piirkonda, inimese nime ja kontaktandmeid (e-mail ja/või telefoninumber), mille kaudu saab abivajaja või abipakkujaga ühendust.
5. Keelatud on postitada kellegi teise andmeid või tekitada postitusega kellelegi kahju.
6. Igas postituses ja üleskutses tuleb lähtuda valitsuse antud kehtivatest korraldustest.
7. Delfi ei vastuta postituste aegumise või adekvaatsuse eest.
8. Kuulutusi avaldatakse järgmistel kellaaegadel: 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 ja 21.00.