„Loodame, et koroonaviiruse uut puhangut ei tule, kuid peame selleks valmistuma nii hästi kui võimalik, et kriisi mõju meie ettevõtetele ja majandusele tervikuna oleks võimalikult väike ning väldiksime ettevõtete pankrotilaineid ja hoiaksime inimeste töökohti,“ märkis hiljuti ametisse asunud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister.

Siemi sõnul võib koroonapuhangu esimene suurem laine olla küll möödas, kuid kriisist põhjustatud negatiivsed majanduslikud mõjud ettevõtetele jätkuvad ning võivad järgmise võimaliku koroonapuhangu laine tulemusel veelgi süveneda. Värskelt loodud töörühm koguneb tõenäoliselt esimest korda augustikuus. Tegu on täiesti uue majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse loodava töörühmaga.

Kutse erialaliitudele ja ettevõtlusorganisatsioonidele oma esindaja esitamiseks saadeti välja möödunud reedel. Organisatsioonide hulgas, keda kaasatakse värskelt loodavasse töörühma, on kaubandus-tööstuskoda, tööandjate keskliit, väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon, teenusmajanduse koda, pangaliit, turismifirmadel liit, Eesti Pank ja sihtasutus Kredex.

„Töörühma kohtumistel vaatame üle seni rakendatud kriisimeetmed ja nende tingimused. Vajadusel eemaldame võimalikud kitsaskohad, et finantsinstrumendid jõuaksid abi vajavate ettevõteteni kiiremini ja vastaksid rohkem nende vajadustele ja iseärasustele,“ märkis Siem.

Töörühma liikmete valikul on arvestatud sellega, et sinna kuuluks kriisist enim kannatada saanud erialaliitude esindajad ja suured erialaliite koondavad ettevõtlusorganisatsioonid, kellelt oodatakse ettepanekuid, kuidas võiks kiirendada majanduslike raskuste leevendamiseks mõeldud raha jõudmist läbi EASi ja Kredexi ettevõtjateni. Töörühma peamine eesmärk on tulevikus kiirendada kriisimeetmete jõudmist ettevõtjateni.

Töörühma põhiliseks ülesandeks ongi vaadata üle EASi ja Kredexi poolt jagatavate toetuste ja muude abimeetmete võimalused ja tingimused, kuidas toetada neid ettevõtteid, kes pärast võimalikku koroonakriisi teist lainet seda kõige rohkem vajaksid.

Siem märkis, et kuigi hetkel töös olevate abinõude eesmärk on leevendada või ennetada ettevõtete likviidsusprobleeme, siis üha enam peab abinõude väljatöötamisel arvestama ka pikaajalise vaatega. „Esimese laine meetmete prioriteet oli need turule saada nii kiiresti kui võimalik, et toetada neid ettevõtteid, kes vajavad abi kiiremas korras oma tegevuse jätkamiseks juba tervisekriisi ajal,“ märks minister.

Värskelt loodud töögruppi hakkab juhtima majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi. Seni on koroonaviirusest tingitud olukorra leevendamiseks vajaminevaid meetmeid arutanud ja kehtestanud olukorra ohjamiseks loodud valitsuse kriisikomisjon, mille juhiks on olnud peaminister Jüri Ratas.