Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on nüüd olukord muutunud ning seetõttu pakkus ta valitsusele välja, et tuleb luua esialgu vähemalt kuus erandit. „Me peame Eestile majanduslikult oluliste sõlmpunktidega head ühendused säilitama, et meie inimesed saaksid hädavajalikud lennud ette võtta. Seni kehtinud valitsuse piirang on kindlasti andnud enda ennetava mõju ning tänased muudatused lähtuvad taas hetke olukorrast,“ selgitas Aas.

MKM lähtub sihtriikide lubamisel ja keelamisel teiste riikide haigestumise määrast, mis peab liini avamiseks olema 25 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Sihtriikide epidemioloogilise olukorra vaatab MKM koostöös Terviseametiga üle iga reede pärastlõunal ning avab või piirab lennuliinide avamist vastavalt viiruse levikule.

Valitsus otsustas 28. augusti kabinetinõupidamisel luua erandid Varssavile, Kopenhaagenile, Frankfurtile, Riiale, Helsingile ja Londonile. Nende sihtkohtadega võib Eestist lennuliine avada, olenemata vastavas riigi viimase 14 päeva haigestumise määrast. 28. augusti seisuga on lennufirmadele on lubatud avada otselennuliine Eestist Taani, Ühendkuningriigi, Saksamaa, Küprose, Sloveenia, Itaalia, Slovakkia, Leedu, Norra, Soome, Ungari, Poola ja Läti vahel.

Keelatud on avada otselennuliine Hispaania, Andorra, Luksemburgi, Malta, Rumeenia, Monaco, Horvaatia, Prantsusmaa, Belgia, Hollandi, Šveitsi, Austria, Liechtensteini, Tšehhi, Rootsi, Iirimaa, Islandi, Portugali, Kreeka, Bulgaaria, Venemaa ja Ukraina vahel. Ühtlasi sõltub liinide avamine ka sihtriigi enda reeglitest. Nagu ka Eestis, kehtivad teistesse riikidesse riiki sisenemisel piirangud, millega tuleks enda reisi planeerimisel arvestada.

Piirang hakkas kehtima 18. maist ning käskkirja järgi kehtib selle aasta lõpuni. „Me jälgime olukorda ning kui on vähegi võimalik see piirang varem lõpetada, siis seda me kindlasti ka teeme,“ täpsustas Aas. Piirangu edasist vajalikkust hindab valitsus jooksvalt, lähtudes epidemioloogilisest olukorrast. Ülevaate Euroopa ja teiste Eesti jaoks oluliste riikide viimase 14 päeva kumulatiivne nakatumiste arvust 100 000 elaniku kohta leiad sellest Ärilehe loost.