September oli ettevõttele jätkuvalt tugev kuu kaubavedude poolest ning kuus veeti ettevõtte kõikidel tänastel liinidel kokku 32 672 ühikut kaupa, mis on 1% võrra vähem kui samal perioodil eelmisel aastal (32 843 ühikut 2019. aastal).

Samas aga kukkus septembris koheselt pärast uute reisipiirangute välja kuulutamist ettevõtte koduturgude valitsuste poolt laevadel veetud reisijate arv. Kokku vedas grupp septembris 243 215 reisijat, mis on 66% vähem kui mullu samas kuus (718 354 reisijat 2019. aastal). Reisijatearvu langus ulatus eelmise aastaga võrreldes 56% suurusest langusest eesti-Soome liinidel, kuni 91% suuruse languseni Eesti-Rootsi liinidel.

Ka veetud reisijate sõidukite arv vähenes septembris mullusega võrreldes 25% võrra ning kuus veeti kokku 62 138 reisijate sõidukit (83 089 sõidukit 2019. aasta Septembris).

Kolmanda kvartali statistika peegeldab kokkuvõtlikult septembri statistikat, näidates reisijatearvu langust mullu kolmanda kvartaliga võrreldes 56% võrra, veetud kaubaveoühikute arvu langust 2% võrra ning veetud reisijate sõidukite arvu langust 22% võrra. Kokku reisis 2020 aasta kolmandas kvartalis ettevõtte laevadel 1 314 301 reisijat (2 974 790 reisijat 2019. a kolmandas kvartalis), kõikidel liinidel veeti kokku 91 578 ühikut kaupa (93 329 2019. a kolmandas kvartalis) ning kokku veeti kvartalis 275 735 reisijate sõidukit (353 725 2019. a kolmandas kvartalis).

„Uued reisipiirangud terendasid juba augustikuus, seega pole septembri statistikas tegelikult midagi üllatavat ja numbrid on kõik ootuspärased. See aga ei tähenda, et need numbrid oleks sellised, mida lootsime ja tahaksime ning mille üle meie investorid rõõmustavad. Kuigi kaubaveonumbrid on kogu kriisi vältel olnud positiivsed ja seda ka viimases kuus ja kvartalis, on aga selge, et need numbrid on saavutatud raske hinnaga ja pole jätkusuutlikud, kuna laevad, millega me täna paljuski kaupa veame, vajavad kasumlikult opereerimiseks pardale nii reisijaid kui ka kaupa," kommenteeris statistikat Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Liikudes meie äris tava-aastatel n.ö. madalhooaega taas kehtestatud reisipiirangutega ning ligi kolmandiku ulatuses taas meie kodusadamates jõude seisva laevastikuga, astume me jätkuvalt olulisi ja vajalikke samme selleks, et oma kulubaasi vähendada ning otsime ja reageerime kiirelt kõikidele võimalustele erinevate tegevuste läbi lisatulu tekitamiseks. Seda kõike selleks, et see vägagi keeruline aeg üle elada ja ettevõtte jätkusuutlikkust tagada," lisas Nõgene.

„Reisipiirangute kehtestamine reisijatele mõjutab oluliselt operaatorite tulubaasi. Seetõttu on vajalik, et Soome riik, kes on uued reisipiirangud kehtestanud, looks kiiremas korras kaubavedude tagamiseks ilma kahjumeid süvendamata reisilaeva operaatoritele toetusmehhanismi," ütles Nõgene.