Bikeep on nutikas rattaparkla, mis kasutab kõrgtugevat terast ja tarka tehnoloogiat, et lukustada jalgratta raami ja esiratast. Ratta lukustamiseks piisab mobiilikõnest või RFID-kaardist, rattalukku enam kaasas kandma ei pea.

„Auhind on suur tunnustus kogu meeskonnale,” kommenteeris Kirjstan Lind. „Oleme veel oma pika arengutee alguses ja sellised märkimisväärsed tunnustused aitavad tõsta kõikide motivatsiooni. Auhinnatakse küll seni saavutatut, kuid siiski võtame meie seda ka märgina, et oleme õigel teel tulevikku silmas pidades.”

Bikeepi jätkuv edu

Bikeepi meeskonnale polnud tegu esimese konkursitiitliga. Ettevõte sai alguse 2012. aasta sügisel äriideede elluviimise konkursil Ajujaht, kus võideti publiku lemmiku tiitel. Maailma esimene Bikeepi valmistatud mobiiliga lukustatav jalgrattahoidja paigaldati 2013. aasta kevadel Tallinnasse Ülemiste keskuse juurde. Sama aasta lõpus autasustati idufirmat Ajujahi aasta areneja tiitliga, kus žürii hindas kõrgelt ettevõtte selget sihti ja tugevat meeskonda. SEB Eesti on olnud peagi kümnendat hooaega alustava Ajujahi peatoetajaks alates avahooajast peale. „Läbi Ajujahi aitas SEB Eesti meil tuule tiibadesse saada ja oleme selle võimaluse eest igati tänulikud,” sõnas Bikeepi tegevjuht Kristjan Lind.

2015. aastal paigaldati esimesed rattaparklad ka Ameerika Ühendriikidesse — esimeseks kliendiks oli seal üks suurimatest kinnisvaraettevõtetest Legacy Partners, kelle kogu varade maht on viis miljardit ning kes on paigaldanud parklad enda hallatavate kontorihoonete ette. Üürnikud kasutavad parklas olevaid jalgrattaid lõunal või poes käimiseks ning ennustavad lahendusele suurt tulevikku.

Tulevik on Ameerika Ühendriikides

Hetkel on USA Bikeepi põhiline sihtturg, millele plaanitakse lähitulevikus suurt rõhku panna — peagi paigaldatakse seal järgmisi nutiparklaid. Osa meeskonnast töötab juba aktiivselt Californias ning ka ettevõtte peakorter on Eestist San Fransiscosse üle kolitud.

Kristjan Lind täpsustas: „Hetkel oleme suurt rõhku panemas California turule, kuid samas toimuvad põnevad arengud ka erinevate koostööpartneritega Euroopas. Toode on meil universaalne ja sobib kõigile, kes on huvitatud jalgrattaliikluse arendamisest innovatsiooni kaudu. Ühe peamise tootearendusliku muudatusena ilmuvad varsti tänavatele ka elektrirataste laadimist võimaldavad Bikeepi parklad.”

Õnnestumised ja ebaõnnestumised

Suurima õnnestumisena nägi Kristjan Lind lepingu sõlmimist San Francisco lahe ääres paikneva suurima ja legendaarseima ühistranspordisüsteemiga Bay Area Rapid Transit District (BART), mis teenindab aastas 126 miljonit reisijat. Ebaõnnestumisena tõi ettevõtte juht välja humoorika seiga, kui meeskond oli paigaldanud Californiasse oma esimese parkla ning vahetult pärast Tallinnasse naasmist pidid minema tagasi selle juhtmeid korrigeerima. „Viga oli lihtne parandada, aga kuna pidime seda minema tegema Tallinnast, siis mõjus üsna frustreerivalt,” kommenteeris Kristjan Lind ning soovitas seejuures tähelepanu pöörata ka väiksematele detailidele.

Välisturge vallutama minnes on Kristjan Lindi arvates olulised kolm faktorit: julge pealehakkamine, suur eeltöö ja visa vastupidamine. „Ilma nendeta on raske läbi lüüa,“ leidis Lind. Tänaseks on 400 paigaldatud nutiparklat kasutanud juba üle ühe miljoni inimese.

Jaga
Kommentaarid