Oled sa raha või aja ori?

Vallo Arumäe sõnul on 99% ettevõtetest nii Eestis kui ka Euroopas mikro- ja väikeettevõtted, kus ei ole üldse töötajaid või on töötajate arv suhteliselt väike. "Olles väikeettevõtja lõksus, on oht mitte kunagi suureks kasvada, kuigi paljude soov ja unistus ettevõtlusega alustamisel on jõuda ikka kaugemale," räägib ta.

Mõned on lõksus seetõttu, et nad on nii-öelda raha orjad - pole piisavalt kapitali ja kasumit ja mõned on lõksus seepärast, et nad on aja orjad - pole piisavalt aega, et tegeleda oluliste strateegiliste tegevustega. "Need on kaks peamist lõksu, kuhu on võimalik astuda," selgitab Vallo Arumäe.

Ta soovitab mõelda tagasi, kui te ettevõtjakarjääriga alustasite, siis milline oli see unistus või kujutelm soovitud elustiilist, mida te endale äri loomisega luua soovisite? Kas see on täna ligilähedane sellele, millest te unistasite või on olukord veel kaugel sellest, kuhu te tahtsite jõuda? Kas olete oma äri selliselt üles ehitanud, et see toodab järjest rohkem kasumit ja võtab järjest vähem teie isiklikku aega?

"Ma usun, et väga paljud ettevõtjad soovivad vabadust elada, töötada ja ennast väljendada nagu nad ise seda valivad. Nad tahavad midagi ära teha. Mõjutada positiivselt turgu või oma kogukonda. Kasvatada midagi suurepärast mitte millestki. Luua midagi, mida inimesed tahavad ja armastavad. Teisisõnu, ettevõtjad tahavad eelkõige õnnestuda selle sõna otseses tähenduses," ütleb ta.

Vabane ettevõtja lõksust

Vallo Arumäe sõnul juhtub tihti ettevõtjana see, et mida paremaks me oma töös saame, seda vähemaks meil jääb aega. "Eks lihtsam ja mugavam on asju ise teha, aga sageli on selle tulemusena ka vähem vaba aega ja rohkem stressi," selgitab ta. Oluline on ka rahaline pool - sageli võib väikeettevõtja rollis juhtuda, et raha on hoopis vähem kui palgatöötajana tegutsedes. Küll aga on mitmeid võimalusi kuidas sellest lõksust vabaneda ja targalt oma äri ja ettevõtet edasi viia.

Kõige olulisem on teadlik ärisüsteemi loomine ja see on kindlasti kõige olulisem strateegia, mis aitab vabaneda ettevõtja lõksust ja võimaldada sellist elustiili, millest ettevõtlusega alustades unistasid. "Unistused on tõenäoliselt meil kõigil natuke erinevad, võibolla suures plaanis ettevõtjatena jällegi sarnased, aga me saame ise täna hinnata, kui kaugel me sellest unistuste pildist oleme," ütleb Vallo Arumäe.

Oskus luua ärisüsteem, mis toimib omaniku panuseta

Üks levinud uskumus, mis paljudel väikeettevõtjatel on, on see, et äri edu sõltub minu panustatud tundidest ettevõtte toimimisse - mida rohkem aega panustad, seda kiiremini tulu kasvab. "Reaalsus on sageli vastupidine, edu on pigem seotud sellega, kas mul on oskus teadlikult luua ärisüsteem, mis töötab ilma minu otsese panuseta," ütleb Vallo Arumäe. "Siin võib tihtipeale tulla mängu ego ja usaldamatus, kui tahetakse iseennast võtmerollidesse panna, saamata aru, et see on lõks, kuhu astutakse ja kuhu jäädakse aastateks pidama."

Äri edu on seotud sellega, kui hästi ma endale teadvustan, et eesmärk on ärisüsteemi loomine, mitte oma aja järjepidev panustamine.

Äriomanik või ettevõtja?

Tihti võetakse ühe definitsioonina äriomanikku ja ettevõtjat. "Kõik ettevõtjad on äriomanikud, aga kõik äriomanikud ei ole ettevõtjad," toob Vallo Arumäe välja.

Äriomanik on tema sõnul inimene, kes omab äri ehk on selle osanik ja samal ajal ka töötab selles ettevõttes, sageli erinevates võtmerollides. Ettevõtja omab samuti äri, kuid on ennast aja jooksul kõikidest rollidest selles äris kõrvaldanud, sest ta on loonud ärisüsteemi. "Ettevõtja on pigem käivitaja ja tükkide kokkupanija. Äriomanik on sageli ise enamus tükkidest, millest äri koosneb ja ta pakub oma teenust teistele näiteks tunnitasu eest," selgitab ta. "Kui me räägime üksikettevõtjatest, kes puhtalt oma oskust ja kompetentsi pakuvad, näiteks lauljad ja juuksurid, siis nad on küll äriomanikud, aga tegelikult nad on loonud endale ametikoha ja osutavad juriidilise keha kaudu lihtsalt oma teenust. See on väga erinev sellest, mida ma siinkohal pean silmas ettevõtja all."

Paljude äriomanike eesmärk aga ongi luua endale mõnus olemine, pakkuda teenust läbi oma aja müümise, mitte kasvada liiga suureks, ollagi üksikettevõtja ja saavutada heal juhul ajaline paindlikkus ja mõõdukas sissetulek. "See on valikute küsimus ja siin tasubki endale selgus luua, et kummas rollis te tahate lõpuks olla," ütleb Vallo Arumäe.

Ettevõtjad on need, kes tuvastavad probleemid, avastavad võimalused ja loovad protsessid, mis võimaldavad teistel inimestel ja muudel asjadel töö ära teha. "Fookus on väga selgelt probleemi leidmisel, lahenduste otsimisel, protsesside loomisel ja nende tööle panemisel ning võibolla ühel hetkel hoopis edasi liikumisel järgmise äri juurde, samal ajal kui teised saavad sinu loodud ettevõtet ise juba edasi viia," ütleb Vallo Arumäe, seega on nende kahe mõiste vahel väga suur erinevus.