Hiinas on miljonitel inimestel liikumispiirangud seoses viiruse levikuga. 81 elu võtnud viirus on Wuhanist levinud ka mujale maailma. Hiina pikendas uue aasta riigipüha 30. jaanuarilt 2. veebruarini. Tööandjad soovitavad inimestel kodus püsida ja vältida rahvarohkeid üritusi.

Suured ärid kogu Hiinas sulgesid viiruse leviku tõttu poode ja soovitavad töötajatel võimalusel töötada kodunt. Ettevõtted pakuvad töötajatele pikemat puhkust kui riigipühad, tühistavad üritusi ja kehtestavad karantiini.

Hongkongi börs tühistas Hiina kuuaasta esimese kauplemispäeva tseremoonia, vältimaks koroonaviiruse levikut. Uudis tuli pärast Hongkongi tänast otsust, mis keelas Hubei provintsist, kus asub Wuhani linn, inimeste sisenemise oma territooriumile.

Pühapäeval tuli uudis, et Hiina idaosas asuvas tööstuskeskuses Suzhous, kus on palju suuri ravimi- ja tehnoloogiaettevõtteid, jääb suletuks vähemalt 8. veebruarini, et vältida viiruse levikut.

E-äri Alibaba peatas ülehinnatud näomaskide müügi. Hiina ei jõua toota piisavalt näomakse. Mitmetes linnades on kehtestatud trahv näomaski mittekandmise eest. Samuti on puudu viiruse testimise vahenditest ja kaitseülikondadest.

Näiteks on Hiinas vaja päevas umbes 100 000 kaitseülikonda, kuid toota suudetakse neid veidi üle kümne tuhande päevas.

Hiina kuuaasta esimesel pühal, laupäeval, kukkus aastaga reisimine 28,8 protsenti, teatas Hiina asetranspordiminister Liu Xiaoming. Tsiviillennunduses vähenes reisimine 41,6 protsenti, rongireisijate arv laupäeval kahanes aastaga 41,5 protsenti ja maanteetransport vähenes veerandi võrra.

Samuti on puudus meditsiinivarustusest.

„Meil on nõudlust arvestades ränk meditsiinivarustuse puudus,“ teatas Hiina tööstuse aseminister Wang Jiangping CNBCile.

Pekingi linnavalitsus teatas pühapäeval, et koolid, lasteaiad ja kõrgkoolid jäävad suletuks kuni vastupidise teadaandeni.

Et Hiinas restoranides käimine pole praegu moes, kannatavad ka USAs põllumehed kaudselt viirusepuhangu tõttu. Sojaubade hind kukkus nii madalale, kus seda võis viimati näha detsembri alguses. Jaanuaris on selle tooraine hind langenud kuus protsenti. Maisi hind langes ühe protsendi ja nisu oma kaks protsenti, kuna finantsturgudel on riski mahavõtmise meeleolud.

Viiruse levik on pannud investoreid turvavarasid vaatama ja ostma. Kulla hind tõusis 1,1 protsenti. Samas investorid hindavad, kui tõsine võib olla viiruse mõju Hiina kullapoodidele, kust inimesed hoiavad eemale. Praegu on Hiinas tüüpiline väärismetallide ostmise kõrghooaeg.

„Viiruseuudised panevad turvavarasid ostma,“ ütles Commtrendz Risk Management Services direktor Gnanasekar Thiagarjan Bloombergile. „Olukord on selline, et börsid võivad kukkuda. Kulla hind võib lähiajal tõusta 1610 dollarini untsist.“

Unts kulda maksis täna 1582,60 dollarit.

Nafta hind langes USAs WTI naftasordi vormis täna 3,3 protsenti, 52,40 dollarini. Londonis langes brenti naftasordi hind langenud 3,2 protsenti, 58,73 dollarini barrelist.

Kuigi Hiina aktsiaturg on suletud, langesid Hiina aktsiate tuletistehingud enam kui viis protsenti.