„Investorite laialdane huvi üldiselt keerukate turgude vastu näitab suurt usaldust Balti riikide majanduse, vastvalminud tagatud pandikirjade raamistiku ja Luminori vastu. Samuti kajastab see kohaliku kinnisvaraturu usaldusväärsust. See on esimene kord, kui Baltikumi ettevõte saab laenu võtta negatiivsete intressimääradega,“ ütles Luminori tegevjuht Erkki Raasuke.

Veebruari viimasel nädalal ja märtsi alguses kohtus Luminor ligi 70 investoriga üle Euroopa, hõlmates Mandri-Euroopat, Skandinaaviat, Suurbritanniat ja Baltikumi. Need kohtumised olid aluseks tänasele pandikirjade emiteerimisele.

Investorite huvi oli märkimisväärselt suur – pandikirju märgiti rohkem kui 1,6 miljardi euro eest. Luminor emiteeris 500 miljoni euro väärtuses tagatud pandikirju marginaaliga 25 baaspunkti üle mid-swap määra. Arvestades euro erakordselt madalaid intressimäärasid, kujunes esmaemissiooni lõplikuks tootluseks -0,18%. See on rekordiliselt madal intressimäär, millega Balti valitsussektori väline eminent on finantsturgudelt raha laenanud.

Pea kõik investorite ostukorraldused pärinesid institutsionaalsetelt investoritelt väljaspool Baltikumi. Keskpankade ja riikideüleste investorite huvi moodustas sellest 20% ja Saksamaa institutsionaalsete investorite huvi 43%. Kokku osales emissioonis ligi 80 investorit 18 riigist üle Euroopa.

Luminor kavatseb tagatud pandikirjade emiteerimist jätkata, lisades tagatisena ka Leedu ja Läti hüpoteeklaenud. Esmaemissiooni tagavad Eesti hüpoteeklaenud.

Seadus, mis võimaldab pandikirjade emiteerimist, jõustus Eestis 2019. aasta märtsis.

Euroopa Keskpank andis 19. detsembril 2019 Luminorile loa pandikirjade emiteerimiseks, tuginedes Finantsinspektsiooni ettepanekule. Luminor on esimene pank Balti riikides, kes sellise loa sai.

13. jaanuaril 2020 andis rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's Luminori pandikirjadele esialgse (P) Aa1 reitingu, mis on hetkel kõrgeim krediidireiting Baltimaades.

Luminor on 940 000 kliendi ja 2500 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel on 2019. aasta neljanda kvartali lõpu seisuga 16,6% hoiuste ja 18,7% laenude turuosa. Panga omakapital küündib 1,6 miljardi euroni, mis tagab Luminori kapitaliseerituse 19,7% tasemel esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).