Hiina aktsiaturul kaubeldi viimati enne tänast 23. jaanuaril. Osalt oli pika pausi taga uusaastapidustused, osalt aga koroonaviiruse börsipaanika vältimise soov.

Kukkumine oleks võinud suuremgi olla, kui poleks hinnaliikumise piirajaid. Sedasi kukkusid enam kui 2600 ettevõtte aktsiad maksimaalse päevase kukkumise ehk kümme protsenti.

Kuid ega aktsiad, kust haihtus päevaga 420 miljardit dollarit, polnud ainsad kannatajad. Rauamaagi hind kukkus maksimaalsed päevased lubatud kaheksa protsenti. Ka vasemaagi, nafta ja palmiõli kukkusid limiiti.

Kuigi väärtpaberitururegulaatorid ja keskpank üritasid verelaskmist börsil piirata näiteks likviidsust pangandussüsteemi lisades, ei saadud ikka tõsise müügisurveta hakkama. Keskpank kärpis ka 0,1 protsendi võrra intressimäära.

„Aktsiatega on raske tehinguid teha,“ ütles Beijing WanDeFu Investment Managementi juht Li Shuwei Bloombergile. “Võimatu on prognoosida viiruse arengut. Isegi eksperdid ei tea, millal viirus taandub, rääkimata siis aktsiakauplejatest. Praegu on liiga vara aktsiaid osta. Müüa on aktsiaid raske, kuna paljud aktsiad kukkusid limiiti. Tuleb lihtsalt olla äraootaval seisukohal.”

“Paljud investorid pole harjunud selliste päevadega nagu täna. Inimesi ei saa selles süüdistada, et nad tahtsid aktsiatest raha kätte saada, kui nad tunnevad, et nende tervis on ohus,” ütles Shanghai WuSheng Investment Management Partnershipi tegevdirektor Fang Rui. “Ega täna pole suurt midagi teha, kuna meil on palju aktsiaid ja vähe raha, mille eest osta.”