Investorid ostsid kokku kullakange ja kuldmünte, et kriisi ajal omada turvalist vara. CNN kirjutas, et palju õnne, kui leiate veel kusagil müügil kulda, sest letid on tühjaks ostetud.

Kuldmünte enam juurde ei lööda, sest kullarafinerimistehased seisavad. Valitsused on peale sundinud liikumispiirangud. Paljud internetis kullamüüjad on tühjaks ostetud ja uut kulda pole kusagilt tellida. Lisaks on lennuühenduste arv drastiliselt kukkunud.

“Investeeringukulla müük on suurenenud, aga kulda on väga keeruline kätte saada. Kogu Šveits on suletud, kaasa arvatud kullatehased. Ka enamik teisi hankijaid ei suuda kaupu tarnida, lennuliiklus toimib äärmiselt lünklikult ja kunagi ei või teada, kas kaup saabub või mitte,” ütles Tavidi juht Jüri Martin. “Kauba osas on teadmata, kas tehas on valmis müüma ja kui on valmis müüma, siis ei tea, kas tarne õnnestub.”

Investeerimiseks sobilike toodete valikust, mida on Tavidis tavaolukorras umbes 25 toodet, on reaalselt alles jäänud 2-3 toodet.

“Kliendid oma kulda meile ei müü,” rääkis ta. “Eks see on ka arusaadav – kes see ikka oma langevarju ära tahaks müüa olukorras, kus mõlemad lennukimootorid on seiskunud. “

Tavid müüb kulda kallimalt kui on maailmaturu hind, kuid ka ostuhind on tõstetud üle turuhinna.

“Jah, oleme ostuhinna tõstnud ka üle turuhinna ja võimalik, et tõstame veelgi. Kuna inimesed meile kulda müüa ei soovi, siis tegelikult pole see kõige põletavam küsimus,” lausus ta.

Ta soovitas parima hinna saamiseks helistada Tavidi hotline telefonile 6279900 ja leppida konkreetne tehing kokku. Kuna olukord muutub tundide ja minutitega, siis ei jõua ettevõte kodulehte piisavalt kiiresti uuendada.

Tavidi üks oluline ärisuund, sularaha valuutavahetus, on sisuliselt läbi. Kes ikka valuutatehinguid teeb, kui turiste siia ei tule ja eestimaalased koroonaviirusest tingitud eriolukorrast välismaale reisida ei saa.

“Sisuliselt on valuutavahetuse käive kukkunud 99 protsenti," lausus Martin. Kõik Tavidi müügikohad Eestis peale Tallinna Aia tänava oma on suletud.

“Võrreldes tavapärase olukorraga läheb Tavidil halvasti. Nagu ilmselt ka kõigil teistel ettevõtetel,” ütles ta. ”Sellest hoolimata on meie positsioon paljude teiste firmadega võrreldes üsna hea – meil ei ole ühtegi laenu ja kogu meie omakapital koosneb vaid väga likviidsetest vahenditest.”