Pere- ja töötajasõbralikud on organisatsioonid, kes väärtustavad oma töötajaid ning panustavad peresõbralikku töökultuuri ja peavad oluliseks töö ja pereelu tasakaalu. Fortumo sai paar nädalat tagasi algmärgise.

See ei ole saladus, et infotehnoloogia ettevõtted panustavadki väga palju oma töötajate heaolusse.

Lepa sõnul on levinud kuvandi kohaselt startup- ettevõte selline, kus on väga nooruslik seltskond, kes lisaks tööle veedavad koos palju aega pidudel ja mängivad lauajalgpalli. „Meil see enam nii ei ole," kinnitab personalijuht. Viimase viie aastaga on ettevõtte töötajate keskmine vanus kasvanud 25-lt 33-le. „Meil on küllaltki küps seltskond ja tahaksime tööandjana oma nähtavust ka sellisena suurendada, et meie juurde tahaksid rohkem tulla ka „vanemad" inimesed. Et natuke murda seda müüti, et startup-ettevõte on 22-aastaste pidutsejate seltskond," lausub Lepp.

Personalijuhi sõnul on Fortumo enda hüvede ja sisemiste reeglite kogumiku läbi mõelnud selliselt, et need kohalduksid ka peredega inimestele. Kui ettevõtte töötajal sünnib laps, on selle eest eraldi preemia. Lisaks saadetakse kas juba haiglasse või lapsevanema soovil hiljem koju koju lillekimp ning kaart kõikide töötajate nimedega, vahel ka Wolti või Telli toit kinkekaart, et vanemad saaksid lihtsamalt hakkama.

Kui lapsed kasvavad, siis esimesse klassi minnes on ette nähtud suurem preemia ning kuni 9. klassi lõpuni saab Fortumos töötav lapsevanem septembris lisaks palgale preemia. Tegemist on fikseeritud summaga, mis aga ei ole avalik. Lepa sõnul on need summad arvestatavad. „Mul on 8-aastane laps ja see summa on kooliminekul korralikuks toeks, mille eest saab osta kõik kooliasjad ja raha jääb veel ülegi," tõdeb ta. Loomulikult on 1.september lapsevanematele vaba päev.

Lisaks täiendavad vabad päevad: kui firma kõikidele töötajatele on ette nähtud aastas lisaks kolm vaba nn tervise päeva, siis lastega töötajatele neile lisaks veel kolm päeva, et nad saaksid rahulikult lapsega kodus olla ning teda ravida.

Ettevõttes on ka lastele eraldi jõulupidu. Ja kuigi laste jõulupeod on levinud ka teistes ettevõtetes, siis Fortumo jaoks on see suur muutus. „ Kuus aastat tagasi, kui mina ettevõttega liitusin, oli meil ettevõtte peale viis last, kellele väike kingikott tehti. Täna on meil lapsi 50 ümber," räägib Lepp. Töötajaid on Fortumos veidi üle 70. Kuna laste koefitsient on suhteliselt kõrge, pööratakse neile ka palju tähelepanu. Nii on kontoris eraldi laste mängunurk ja legotuba ning lapsi võetakse tööle julgelt kaasa. Lapsedki on omavahel sõpradeks saanud. Suvel toimus lastele ja lapsevanematele eraldi piknik snäkkide ja näomaalijaga.

Pere- ja lapsesõbralikuks ettevõtteks arenemine on Fortumole olnud orgaaniline areng. „Meediast on läbi käinud, et linnapilti tekkis rohkem mänguväljakuid, kui ministrid hakkasid lapsi saama. Meil oli midagi sarnast," tõdeb Lepp. Kui juhid said vanemaks ning neil sündisid lapsed, siis hakati rohkem rõhku panema ka sellele, et lastevanematel oleks hea ja mugav tööl käia ning ettevõte oleks sisemiselt avatum kodus töötamise võimalustele, lapse tööle kaas võtmisele või vajadusel koju jäämise ning haige lapse tohterdamise võimalusele.

„See kõik on väga orgaaniliselt tulnud ja meil ei ole pidanud midagi vägisi pressima ega seisnud ka olukorra ees, et meil on nüüd pered ja lapsed ja mis me nüüd teeme," räägib Lepp.

Hüpe tundmatusse

Kevadel märgisele kandideerima hakates ei teadnud Fortumo esindajad, mis neid ees ootab. „Meie jaoks see oli üks paljudest konkurssidest, mis me valisime, sest see läks meie väärtustega kokku," selgitab Lepp. Kogu kandideerimisprotsess ning konkurss on olnud Lepa sõnul väga positiivne üllatus. „Ettevõtmine on olnud oluliselt suurem ning sügavama tagamõttega, kui me arvasime," tõdeb ta.

Alguses tuli täita põhjalik ankeet, millega hinnati kas Fortumo on sobilik programmis osalema. Sobilikuks osutudes anti ettevõttele kogu programmiks osalemise ajaks konsultant kes ettevõtet nõustab ning vajadusel toeks on.

Pärast programmi vastuvõtmist pidi ettevõte koostama tegevuskava. Ankeedi põhjal hinnati, mis tasemel ettevõte on ning millised on need kohad, mida parandada. Suuremas osas kategooriates vastas Fortumo kuldtasemele, mõnes oldi hõbeda ning kulla vahepeal ja paaris kohas hõbetasemel. Nii hakatigi koos konsultandiga mõtlema, kuidas neid kategooriaid saaks täiustada. Lepa sõnul on ettevõttele väga kasulik, et konsultandiga koostöös juhitakse tähelepanu asjadele, millele ise ei ole mõelnud.

Nii toob Lepp nende ettevõtte puhul välja lapsehoolduspuhkusel olijad. Nendega üritatakse küll sidet hoida ja töötajad käivad lastega kontoris külas, kuid see ei ole olnud süsteemne, vaid toimunud pigem kõhutunde alusel ning sotsiaalmeedia kaudu on lapsepuhkusel olijatele ettevõtte erinevatest üritustest teada antud ning neid osalema kutsutud. Nüüd tehti neile eraldi meililist ja kutsed enam meelest ei lähe. Samuti saab lapsepuhkusel olijaid nii kutsuda ettevõtte- sisestele koolitustele. „Et nad ei jää kaheks-kolmeks aastaks kõrvale, vaid saavad soovi korral ka professionaalset arengut jätkata," räägib Lepp.

Programmis osalemise protsess on Lepa sõnutsi sotsiaalministeeriumi poolt olnud väga põhjalik. Ettevõttele pakutakse programmis osalemise vältel erinevaid koolitusi. Fortumo esindajad on osalenud projektijuhtimise koolitusel, kus räägiti toetavast juhtimisest ning ürituste korraldamise koolitusel. „Mina olen väga meeldivalt üllatunud ja ootan, mis veel edaspidi saama hakkab," kinnitab Lepp, lisades, et soovitab ettevõtetel kindlasti programmis osaleda. „Isegi kui asjad on väga hästi, saab alati natuke paremini. Kui sul on kõrval inimene, kellele pead põhjalikult selgitama, mida sa täna teed ja kes saab anda sulle teise vaatenurga, siis alati leiad kohti, kus saab veel paremini teha," kinnitab Lepp.

Miks on oluline olla peresõbralik tööandja?
Esmalt mõeldakse töö, pere- ja eraelu ühitamisest rääkides automaatselt väikeste lastega töötajatele, kuid teema võib olla sama oluline ka teiste töötajate jaoks. Tööandjal tasuks vaadata oma töötajaid terve nende elu perspektiivis, mõistes ja toetades konkreetse eluetapi tugevusi ja väljakutseid. Peresõbralike põhimõtete järgimine aitab töötajatel elada tasakaalukamalt, tuues kaasa positiivset mõju nii tööajatele kui tööandjatele.


Allikas: sotsiaalministeerium