Juhiks kasvamine ja juhiks olemine on teekond mitte ametinimetus ega sihtpunkt. Minu jaoks pole juhiks saamine olnud kunagi eesmärk omaette, see on põhinenud eelkõige iseenda sisemisel leegil inspireerida teisi inimesi ja saavutada häid tulemusi. Veel enam on minu jaoks olulisim olla liider, mitte lihtsalt ametinimetusega juht.

Ma olen liider tüüpi inimene olnud niikaua, kui ma mäletan, kuid ma ei teadnud lapsepõlves, et ühel päeval saab minust juht. Ma ei mõelnud sellele ka koolieas. Minust pidi algselt saama Ämblikmees, siis tuletõrjuja, arst, tuuker ning alles ülikooli lõpus hakkasin teadlikult mõtlema juhtimise kui ameti peale. Aga ka siis läks veel aastaid, enne kui minust sai juht. Enne seda tundsin ma ennast palju õigemas kohas spetsialistina. Sa pead tundma, et sa oled õiges kohas ja et sinu teekond ühtib ettevõtte teekonnaga.

Oma juhiks kasvamise teekonnal ja siiani saadud kogemuste najal olen lähtunud järgmisest mõtteviisist.

Peab mõistma valdkonda, aga olema ka inimeste inimene

Hea juht peab tundma nii valdkonda, kui ka samal ajal suutma näha numbrite ja erialaspetsiifika taha, mõistes ja inspireerides inimesi. Mina olen IT- ja tehnoloogia valdkonna juht, kes on ühtlasi ka inimeste inimene. See tähendab, et saavutan tulemused läbi oma inimeste edu, kuid seejuures pean ka ise aru saama nii tänastest IT- ja tehnoloogialahendustest kui ka mõtlema tuleviku ja innovatsiooni peale.

Alustava juhina ei sünnigi enda rolli mõtestamine kergelt. Minu kõige raskem väljakutse alustava juhina oli esimene päev ja esimesed kuud tervikuna. Piltlikult öeldes olin reedel veel tippspetsialist, kuid juba esmaspäeval hetkega vähemalt ühe juhtimistaseme vahele jätnud juht. Seda perioodi iseloomustab kõige paremini väljend „segadus minu sees". Spetsialistina teadsin ma väga täpselt oma rolli, ülesandeid, ootuseid mulle ja ka oma edu saladust. Järsku tuli see kõik päevapealt kõrvale heita ja olla juht. Aga kes on juht, mida juht peab tegema ning kuidas olla hea juht - polnud mul sel hetkel aimugi. Tulles sel hetkel „uju või upu" juhtimiskultuurist, oli ujumine minu jaoks ainus võimalus. Ja oi, kus ma ujusin! Mõnes kohas ujusin küll ringiga, aga ühel hetkel sain aru, et olen kohale jõudnud - segadus minu sees oli kadunud. Sellest hetkest alates pole kordagi tagasi vaadanud ja olen keskendunud ainult enda sees oleva liidri arendamisele. Kas ma olen nüüd juhina valmis? Kindlasti mitte. Ma olen alles teel ja see teebki mind õnnelikuks.

Eeskujudega ümbritsemine annab hindamatu kogemuse

Mul on vedanud ja omajagu õnne olnud. Olen olnud ümbritsetud mitmetest suurepärastest tippjuhtidest, kellelt õppida. Võid käia ükskõik, millises Eesti ülikoolis juhtimist õppimas teooria omandamiseks, kuid võimalus töötada aastaid kõrvuti Eesti tugevate tippjuhtidega on see, mis on kujundanud ka mind juhina. Tippjuht antud kontekstis ei tähenda organisatsiooni hierarhiat, vaid juhte, kes on oma valdkonna absoluutsed tipud. Mul on hea meel, et mu lähedaste kolleegide seas on selliseid inimesi mitmeid ka täna. Mõni juht oskab väga hästi delegeerida, teine väga hästi inspireerida inimesi ja kolmas mõelda täiesti kastist välja.

Hea juht ei ole ideaalsuse musternäidis, aga on autentne

Ma ei ole ei inimesena ega juhina ideaalne täna ega tulevikus. Eksin, tunnistan viga, teen uue plaani, aga ka õpin. Juhina on oluline olla avatud muutustele. Anna endast alati parim kohanemiseks nii uute olukordadega, inimestega, tehnoloogiatega kui ka muutuva maailmaga. Ka eelmise punkti juures on autentsus ülioluline. Õpi teistelt, aga tee see enda omaks, mitte ära kopeeri. Mida kaugemale sa lähed oma autentsusest, seda vähem usutav sa juhina oled.

Kes on ruumis kõige targem?

Juhi töö ei ole olla kõige targem inimene toas, vaid inspireerida oma inimesi ehk panna endast palju targemad inimesed omavahel ühise eesmärgi nimel tööle. See aga ei saa toimida, kui juht peab üksi teadma kõiki vastuseid ja tegema kõiki otsuseid. Juht peab looma kultuuri, kus inimesed julgevad otsustada, tahavad tunda omanditunnet ja julgevad ka eksida ning võtta vastutust. Võimustatud tiimiliikmel on ka motiveerituse ja tööõnne tase tunduvalt kõrgem.

Lõpetuseks aga mõned minupoolsed lisasoovitused nii algajale kui ka kogenud juhile, mida alati meeles pidada.

Algajale juhile:

Võta aega oma uue rolli ja eesmärkide mõtestamiseks. Kuigi esimesel päeval on tunne, et nüüd tuleb olenemata suunast kihutada, siis tegelikult peaks esmalt mõtlema, mis vahe on liider ja direktor tüüpi juhil ning milline juht oma tiimile olla. Usun väga liider tüüpi juhtimisse. Direktor tüüpi juhtimine ei ole halb, aga sellele juhtimisstiilile on oma aeg, koht ja asutus. Selle asemel, et jagada käske, näita eeskuju. Ära anna kohe vastuseid, vaid küsi küsimusi, mis lubavad tiimil ise vastusteni jõuda. Loo kultuuri, mitte riigikorda.

Ära mõtle üle, kas oled spetsialistina juhiks olemiseks valmis või mitte. Sa ei ole niikuinii valmis, aga ega saa ka rohkem valmis olla, kui hetkel oled. Töö käigus selgub, millised väljakutsed ja võimalused tekivad ning millised juhtimistööriistad nende lahendamiseks või realiseerimiseks puudu jäävad. Alles siis oled valmis ka õppima ning otsima uusi tööriistu eesmärkide saavutamiseks.

Kogenud juhile:

Ära arva, et oled „valmis" juht. Jää õpihimuliseks ja kohane olukorraga. Mulle õpetati lapsena selgeks lolluse definitsioon ning see on saatnud mind terve elu: „Teen asju täna samamoodi kui eile, lootes homme paremaid tulemusi". Eilsed lahendused ja lähenemised ei taga alati edu tulevikus ning seetõttu peab jääma avatuks, uudishimulikuks, õpihimuliseks ja kohanema muudatustega ning mis kõige tähtsam - eest vedama ise uut oma tiimis.

Õpi teiste juhtide kogemusest ja töövõtetest läbi coaching'u või mentordamise. Selleks võib olla vajadus spetsiifilise probleemi lahendamisel või uue oskuse omandamisel. Alati võib ka kainet mõistust kasutades teha leap of faith hüppe tundmatusse valdkonda ja läbi tegemise õppida oma juhtimisretkel midagi uut.

Ole tiimiliikmetele olemas, sest ainult nii saavutad eesmärgid. See ei tähenda füüsiliselt nende kõrval istumist ja käe hoidmist, vaid teadmist, et mis iganes olukorras on juht kättesaadav ja südamega asja juures.

Ja olenemata kogemusest, kehtib juhtimise puhul minu arvates universaalselt üks mu lemmiktsitaate, mida ise järgin: „Kui tahad minna kiiresti, mine üksi. Kui tahad minna kaugele, mine koos".