Konsultatsioonifirma Deloitte 66 riiki hõlmavast uuringust selgub, et maailmas on vaid 17% ettevõtete juhatuse liikmetest naised.
Soome on üks kuuest maailma riigist, kus naiste käes on enam kui 30% juhatuse kohtadest. Need riigid on lisaks Soomele Norra, Prantsusmaa, Rootsi, Uus-Meremaa ja Belgia.

Edetabeli viimases otsas on Katar ja Saudi Araabia, kus naisi on juhatustes vaid vastavalt 0,6% ja 0,7%.
Eestit uuringus ei ole, samuti nagu ka teisi Balti riike. Venemaal moodustavad naised ettevõtete juhatuses vaid 8,5%.

„Riigid nagu Saksamaa, Lõuna-Aafrika Vabariik, Soome ja Malaisia on naiste arvu juhatustes võrreldes eelmise, 2016. aasta uuringuga kasvatanud rohkem kui 6 protsenti, lausus Deloitte Globali vanem tegevdirektor Dan Konigsburg.

Deloitte Soome partneri Merja Itäniemi sõnul on muutus märkimisväärne, sest on toimunud ilma sookvootideta.

Ülemaailmselt on muutus siiski liiga aeglane. Ja kuigi naiste osatähtsus erasektoris kasvab, on muutus siiski väga aeglane, märgitakse raportis.

„Koondandmed näitavad, et muutus on liiga aeglane: üleilmselt kasvas naiste osakaal 2016. ja 2018. aasta vahel vaid 1,9%. Kui globaalne trend jätkab samal kiiruselt, siis tuleb meil juhatustes soolise tasakaalu saavutamist oodata 30 aastat,“ märkis Deloitte Globali juht Sharon Throne.

Kui juhatuse esimehe kohatest on naiste käes maailmas vaid 4,4%, siis finantsjuhtide seas on see kolm korda suurem ehk 12,7%.