Lihtne on liiga palju ülesandeid ette võtta või oma kallist aega ebaolulistele asjadele raisata. Et seda ei juhtuks, peaks endale küsimusi esitama. Siin on viis kõige olulisemat küsimust, mida juht peaks endale regulaarselt esitama:

Kuidas ma väärtust loon?

See on kõige olulisem küsimus. Miks sind sellele kohale on pandud? Milliseid saavutusi võtmeaktsionärid sinult ootavad? Mis ajaks? Kuidas sinu edukust hinnatakse? Kui otsid neile küsimustele vastuseid, pea meeles, et tõesed vastused ei pruugi olla need, mida sulle värbamise protsessis räägiti. Samuti võivad need muutuda sinu arengu käigus. Ära unusta, et lisaks otsesele ülemusele on sul on tõenäoliselt palju aktsionäre, kelle soove pead rahuldama. Ning nende arusaamine edust võib olla väga erinev.

Millist käitumist minult oodatakse?

Kui sind just ei ole palgatud organisatsiooni kultuuri muutma, pead mõistma ning kohanduma uue organisatsiooni kõige olulisemate käitumisnormidega. Võta kultuuri kui organisatsiooni immuunsüsteemi. Laias laastus on selle mõte „vale mõtlemise" ja „vale käitumise" vältimine. Kui astud põhilistest normidest üle, nähakse seda kui märki gruppi mitte kuulumisest, mis võib kaasa tuua isolatsiooni. Normide mõistmisel ära unusta, et need võivad organisatsiooni sees erineda.

Kelle toetus on kriitilise tähtsusega?

Sinu edu sõltub tõenäoliselt inimestest, kelle üle sul ei ole otsest võimu, nii et tuleb luua liite. Et selles edukas olla, tuleb mõista uue organisatsiooni maastikku ning õppida sellel liikuma. Kellel on võim ja mõju? Kelle toetus on kriitilise tähtsusega ning miks? Kui mõistad, kes on oluline, saad keskenduda ka nende toetuse tagamisele. Tavaliselt ei piisa selleks ainult headest suhetest. Peab mõistma teiste eesmärke ning kuidas saad nende eesmärkide saavutamisel aidata. Vastastikune kasu on liitude loomiseks kõige kindlam alus.

Kuidas mõned kiired võidud saavutada?

Üleminekuprotsessis juhid ergutavad inimesi kiirete võitudega- need on organisatsiooni kiired, käegakatsutavad olulised paranemisilmingud. Kui need on hästi tehtud, suurendavad nad sinu usaldusväärsust, kiirendavad õppimist ning annavad sulle loa organisatsioonis ka suuremaid muutusi läbi viia. Nii et pead tuvastama kõige paljulubavamad võimalused kiirete, positiivsete mõjudega muutuste tegemiseks ning need võimalikult tõhusalt ja efektiivselt läbi viima.

Mis oskusi on oma ametis arenemiseks tarvis?

Nagu juhtimisasjatundja Marshall Goldsmith on öelnud: „See mis tõi sind siia, ei vii sind edasi". Oskused ja võimed, mis sind karjääri sellesse punkti tõid, ei pruugi olla need, mida on tarvis uue rolli edukaks täitmiseks. Lisaks on väga lihtne jääda mugavusstsooni lõksu. Ehk teisisõnu, oma ametis edukas olemiseks tuleb läbi teha personaalne areng.

See ei tähenda, et sa ei võiks kohe edukalt alustada, kuid mida varem sa mõistad, millised on need uued oskused mida sul oma ametis tarvis on, seda parem. Kui sa selle olulise asjaga hakkama ei saa, vähenevad edasised karjäärivõimalused.

Esita endale neid küsimusi regulaarselt. Võta iga nädala lõpus 30 minutit ning analüüsi, kas vastused on jätkuvalt selged või on toimunud mingeid muutusi.