Disainibuldooseri programm annab ettevõtetele võimaluse õppida, kuidas toimib kaasaegne disainist juhitud tootearendus, mil moel välja töötada kasutajakeskseid tooteid ja teenuseid, rakendada edukalt disainmõtlemise tööriistu ning viia ellu arendustegevust kogenud ja koolitatud disainijuhi käe all. Disainibuldooseri esimeses etapis osalesid ettevõtted disainikoolitustel ning viisid programmis eksperdina osalevate disainijuhtide juhtimisel läbi disainiauditi. Auditis tuvastatud väljakutsetega ja konkreetsema teenuse või tootearendusega asusid programmi teises etapis tegelema viis ettevõtet: Favor AS, Palmatin AS, PMT OÜ, Veoki Pealisehituse OÜ ja Wallenium OÜ.

“Disainibuldooseri programmist on kolme aasta jooksul läbi käinud 30 ettevõtet. Kõik nad on programmist välja tulnud mitte lihtsalt uute teadmistega, vaid paljud neist konkreetsete äriliste tulemuste, uute toodete või uuenenud teenusega. Nii näiteks kavandavad mitmed tänavu osalenud ettevõtted eelseisval poolaastal uute põnevate toodete lansseerimist” ütles Eesti Disainikeskuse juht Tiia Vihand.

Favor AS leidis peale disainiauditit, et Leden valgustite arendamisse ja tootmisse investeerimine ei ole äriliselt mõistlik ning ka tööstushoonete valgustuslahenduse teenuse pakkumine ei ole piisavalt hea väljavaatega arendus. Seega otsustas Favor investeerida oma Metaform kaubamärgi all pakutava teenuse arendusse. Täna on organisatsioonis elluviimisel ja arendusjärgus jätkusuutliku innovatsioonimootori loomine, kaasates meeskonda iseõppiva ettevõtte loomiseks. Süsteemselt arendatakse Metaformi strateegiat, selle väärtuspakkumist ja pakutavaid teenuseid. Kiirendatakse pakkumiste tegemist ja nende automatiseerimist.

“Disainibuldooseri programmist saadud uute tööriistade abil identifitseerisime esmalt probleemid, see on täna aidanud meie ressursid ja fookuse suunata õigesse kohta. Saadud kogemusi ja teadmisi oleme rakendanud allhanke ärisuuna müügiprotsesside ümbermõtestamiseks ja teenusekontseptsiooni uuendamiseks. Tänaseks on kasutusel ka mitmed visualiseerivad töövahendid, et teha paremaid ja kiiremaid otsuseid. Tuvastatud probleemid ja võimalused on alles töös,” rääkis Favor AS müügijuht Jan Toomingas.

Palmatin OÜ on Disainibuldooseri abil välja töötamas moodsama arhitektuurse lahendusega tootesarja kontseptsiooni, mis oleks atraktiivne uutele sihtgruppidele (uued turud, teadlikumad tarbijad). Koostööd alustati arhitektuuribürooga PART ja koostöö tulemusena sündis eskiis uuele majamudelile. Lähimas tulevikus on plaan läbi viia ärikliendi küsitlus koos uue majamudeliga ning ehitada valmis näidismaja. Sellega seoses muudetakse terviklikult ka maja ostu teenuse kontseptsiooni. Arendatava mudeli välja töötamiseks teostatakse tarbijauuring, kaardistatakse ostuprotsess ja klienditeekond.

PMT disainiauditist selgus, et PMT teeb tehnilises mõttes maailma parimaid haagiseid, seega on tugeva potentsiaaliga ettevõte. Mõne hästi valitud lisaarenduse ning väärtuspakkumise selgema sõnastamisega on võimalus teha suur hüpe edasi nii tootes kui ka hinnaklassis. Nii asuti arendama tooteseeriat Humus, selle tootekontseptsiooni ning turundus- ja kommunikatsiooniplaani. Arendusprotsessi käigus kaardistati kliendi väärtusmaailm ja sellest tulenevalt kohendati ettevõtte visiooni. Loodi tooteseeria arendusstrateegia, mille käigus vähendatakse nö rätsepatööd, kaotatakse ära otsemüük, üks mittekasulik võõras tooteseeria. Kasvatatakse töö kiirust ja efektiivsust, tõhustatakse järelteenindust ja varuosade kättesaadavust, parandatakse toote töökindlust ja kandevõimet ning multifunktsionaalsust. Arendusel lähtutakse kasutajakesksusest, luuakse innovatsioonimeeskond, töötatakse välja lisavarustuse paketid. Luuakse professionaalsed turunduslahendused ning jaevõrgustikud uutel turgudel.

Veoki Pealisehitus on ettevõte, kus on toodetud veokite järelhaagiste sisu eritellimusel. Disainibuldooseri programmiga liituti selleks, et anda ettevõtte arengule uus impluss ning sooviga arendada välja oma toode. Disainiauditis analüüsiti ettevõtte võimalusi toote ja sihtgrupi valikuks ning programmi II etapis alustati arendusprotsessidega. Täna on väljatöötamisel uus tootesuund – mobiilne töökoda. Eesmärk on luua uuele tooteseeriale oma kaubamärk ja väärtuspakkumine millega konkureerida ning tulla välja demotootega.

Wallenium on arendanud viimased aastad toodet nimega Chatbox, mis on kontoriruumidesse sobilik väiksemate kõne- ja koosolekuteruumide bokside lahendus. Wallenium jätkas 2. etapis Chatboxi tootearendusega, et jõuda selgete arendussuundadeni ning oma toote väärtuspakkumiseni. Velveti meeskonnaga koostöös sündis uuele tootele ka uus bränd Silen, loodav toode sai nimeks Space. Ehk Chatboxist sai Silen Space. Loodi toote ja brändi disainikeel, mille väljenduslaad on põhjamaine, asjalik ja stiilsele sisustusele kohaselt väljapeetud. Sileni innovaatilisus väljendub toote nutilahendustes, veebikonfiguraatoris ja augmented reality äppis. Täna arendatakse veebilehte, konfiguraatori ja augmented reality äppi loomist.

Disainibuldooseri teekond Walleniumi jaoks algas disainiauditiga ehk koos Velveti disainijuhiga Mikk Tasa kaardistasime Walleniumi kui organisatsiooni läbi disainmõtlemise spektri, keskendusime kasutajakogemusele, teenustele, eesmärkidele. Kõige muu hulgas saime teada, et meie profiil on suurelt unistavad insenermõtlejad ja sellele profiilile sobivalt sai Disainibuldooserist tuule tiibadesse tootearendus- ja disainiprojekt “Esimene Chatbox kuu peale”. Aivar Hanniotti, Walleniumi ekspordi müügijuht.

Disainibuldooser on tööstusettevõtetele suunatud programm, kus koolitajate ja mentorite toel aidatakse Eesti ettevõtetel kasvatada oma toodete ja teenuste lisandväärust läbi tootearenduse ja kliendikesksema toodete pakkumise.

Koolitusprogrammi ja mentorlusprojekti eestvedaja on tuntud Taani innovatsiooni ja tootearenduse büroo Attention Group. Projektis lõid disainijuhtidena kaasa viisteist disainerit Eesti tippagentuuridest [nagu Identity, Brand Manual, Velvet, TenTwelve, AKU, Idea AD, Valge Creative, Design Cafe,Tundra Digital, Pedro Gomez Design, Iseasi ja Rabaconda].

Disainibuldooseri programmi toetab EAS läbi Euroopa Regionaalarengufondi. 2018. aasta sügisest käivitub EASi juhtimisel ka Disaini meistriklassi programm.